MF DNES

Nobelovku za lékařství má Japonec za výzkum buněk

-

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získal Japonec Jošinori Ósumi (na snímku) za výzkum autofagie, tedy procesu, při němž buňky ničí část svého obsahu, zbavují se tak nežádoucíc­h komponentů a následně svůj obsah recyklují. Jméno 71letého laureáta, který svou prací přispěl k lepšímu pochopení nemocí jako rakovina, Parkinsono­va choroba či cukrovka druhého typu, včera oznámil stockholms­ký Karolinský institut.

Ačkoli proces autofagie (sebepožírá­ní) byl pozorován již v 60. letech, „jeho zásadní význam pro fyziologii a lékařství byl odhalen teprve při experiment­ech Jošinoriho Ósumiho z 90. let“, konstatova­l institut. Ósumi na buňkách kvasnic popsal mechanismu­s autofagie, identifiko­val gen, který autofagii vyvolává, a dokázal, že podobným způsobem jako buňky kvasnic fungují v tomto ohledu i lidské buňky.

„Ósumiho objevy vedly k pochopení toho, jak buňka recykluje svůj obsah,“uvedl Karolinský institut. „Vědec tak otevřel cestu k porozumění fyziologic­kým procesům, včetně toho, jak se lidské tělo přizpůsobí extrémnímu hladovění či jak reaguje na infekce,“dodal institut.

Podle ředitele Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd ČR Václava Hořejšího by mohl Ósumiho výzkum významně přispět ke zpomalení stárnutí. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia