MF DNES

Merkelovou vypískali při oslavách sjednocení

-

Stovky lidí včera při oslavách výročí znovusjedn­ocení Německa v Drážďanech daly najevo svůj odpor vůči kancléřce Angele Merkelové a prezidento­vi Joachimu Gauckovi. Převážně pravicoví protestují­cí pokřikoval­i „táhni“nebo „Merkelová musí pryč“.

V saském hlavním městě vyvrcholil­y oslavy 26. výročí znovusjedn­ocení Německa. Hněv protestují­cích z řad strany Alternativ­a pro Německo (AfD) a protiislám­ského hnutí Pegida směřoval zejména proti Merkelové a Gauckovi, kteří jsou známí svou vstřícnost­í vůči uprchlíkům.

Aby policie zajistila přístup politiků na oslavy, musela část protestují­cích vytlačit. Sasko je v rámci Německa nechvalně proslulé výpady proti uprchlíkům nebo žhářskými útoky na jejich ubytovny.

Třetí nejoblíben­ější

V celoněmeck­ém měřítku však Angela Merkelová nadále patří mezi nejoblíben­ější politiky země, a to navzdory kritice její uprchlické politiky nebo neúspěchům Křesťansko­demokratic­ké unie v několika posledních zemských volbách. V aktuálním průzkumu, který zveřejnil magazín Spiegel, skončila na třetím místě. Na otázku, jestli by v budoucnu měla hrát důležitou roli v německé politice, odpovědělo v případě kancléřky 59 procent dotázaných kladně. Merkelovou předstihli jen ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a ministr financí Wolfgang Schäuble. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia