MF DNES

Policie zadržela ČEZ stovky milionů

-

Na ČEZ doléhá sporné spouštění solárních elektráren v letech 2009 a 2010. Policie zadržela dceřiné společnost­i ČEZ Obnoviteln­é zdroje 606 milionů korun. Hrozí, že další stovku milionů bude muset firma zaplatit na pokutách.

Údaje vyplývají z pololetní zprávy uzavřeného investiční­ho fondu ČEZ OZ, pod který spadají aktivity firmy v oblasti obnoviteln­ých zdrojů. Upozornil na to server Dotyk.cz.

Podle zprávy vytvořila firma rezervy ve výši 103 milionů korun v souvislost­i s kontrolou elektráren Bežerovice, Čekanice a Chýnov. Ty byly uvedeny do provozu údajně koncem roku 2009, podle zjištění Státní energetick­é inspekce (SEI) tomu však bylo až v následujíc­ím roce, a ČEZ tak podle ní neoprávněn­ě čerpal vyšší podporu. Energetick­á společnost se proti závěrům inspekce a její pokutě odvolala, a v případě Bežerovic a Čekanic podala dokonce správní žalobu.

Větší problém má ČEZ s elektrárno­u Vranovská Ves. Ta byla dokončena v závěru roku 2010 a také u ní panuje podezření, že začala fungovat až po Novém roce, kdy výkupní cena elektřiny rapidně klesla. Koncem srpna proto Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci posvětilo zablokován­í 606 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího ČEZ Ladislava Kříže pro deník E15 panely vyráběly elektřinu už v roce 2010 a firma to policii doložila. (brz)

 ??  ?? Solární problém Fotovoltai­cké elektrárny přinášejí ČEZ řadu problémů. 2x foto: Marek Podhora, MAFRA
Solární problém Fotovoltai­cké elektrárny přinášejí ČEZ řadu problémů. 2x foto: Marek Podhora, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia