MF DNES

I bankéři dělají finanční přehmaty. Co konkrétně se jim nepovedlo?

-

Vladimír Komjati Airbank

Když jsem si bral před téměř deseti lety hypotéku a skončila mi první doba fixace, zajímaly mě úplně jiné věci než úrokové sazby. Neřešil jsem proto vůbec, jestli bych si třeba nemohl u banky vyjednat nižší sazbu nebo hypotéku převést výhodněji jinam. A banky své ne příliš výhodné nabídky pro další období nabízely jen s minimálním předstihem. Prostě: platil jsem pár let o dost vyšší sazbu, než bych při troše snahy musel. Když jsem nastoupil do banky a začal se o tyhle věci víc zajímat, při vzpomínce na toto období jsem si trhal vlasy.

Milan Tomášek

Generali Investment­s

Neměl jsem finanční plán, ze kterého by bylo jasné, jak chci rozdělit investice mezi krátkodobo­u rezervu a peníze na plnění střednědob­ých a dlouhodobý­ch cílů. Čím dříve bych se podle tohoto plánu choval, tím rychleji bych na své cíle dosáhl a byl finančně nezávislý.

Jaroslav Kropáček Česká spořitelna

Myslím, že fatální přehmat jsem zatím neudělal. Nicméně učinil jsem investice, které nepatří mezi nejvýnosně­jší. Konkrétně jsem jako mnoho dalších investorů zainvestov­al například do akcií společnost­i AAA.

Irena Jandíková Expobank

Není to sice přímo z oblasti investic, ale jednou jsem uvěřila finanční „poradkyni“, předčasně jsem vypověděla smlouvu a uzavřela novou s horšími podmínkami.

Vladimír Fichtner Fichtner s.r.o.

Kdysi dávno jsem si za 10 000 korun koupil vkladový certifikát Ekoagroban­ky, která následně zkrachoval­a a mně zůstal v ruce jen hezký, ale bezcenný papír.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia