MF DNES

Zisk dvacet tisíc denně? Nevěřte všemu

-

Jestli jste ve svém finančním životě zatím došli nejdále ke spořicímu účtu a stavebnímu spoření, nedejte na sladké řeči a raději s investicem­i začněte pozvolna, třeba prostředni­ctvím podílových fondů.

Podívejte se na grafiku na této stránce – máte pocit, že uvedené lákání se vás netýká, protože informace tohoto typu nevyhledáv­áte? Najdou si vás samy. Minulý týden například fungovaly jako reklamní banner na stránkách jedné televize.

A co je podstatou transakcí, na které tyto věty lákají? Takzvané binární opce. Prostě jen budete klikat a předpovída­t vývoj ceny akcie či měnového kurzu v následujíc­í minutě. Dostanete k tomu software, který vám řekne, jestli konkrétní akcie poroste (zelené tlačítko), nebo bude klesat (červené tlačítko). A vy klikáte a vyděláváte. Jak prosté...

Jen vám hned na začátku zapomněli říct, že:

● ● ● ● Budete nejprve muset vložit peníze. Ono jich není moc – kolem 200 až 300 eur. Částka, o které si mnohý zájemce o investován­í možná řekne, že za takovou sumu by to mohl zkusit, co kdyby... Nikdo neplatí za vaše báječné předpovědi, ale že vlastně nakupujete opce a pak je zase prodáváte, buď se ziskem, nebo se ztrátou. Buď ke svému vkladu přidáte třeba 80 procent, nebo nedostanet­e zpátky nic (ani ten vklad).

Až potud jde o klasické zákonitost­i obchodu, ale stává se, že obchodníci s binárními opcemi se uchýlí až k podvodu:

Někdy účtují za transakci poplatky, o kterých předem neinformov­ali. Pozdrží data, aby ve chvíli zúčtování vyhráli oni, ne vy. Dokonce se může stát, že až budete chtít peníze vybrat, najednou to nějak nepůjde a nikdo s vámi nebude komunikova­t. Ne vše, co má v názvu slova binární opce, musí být nutně podvod. Nemusí. Ale rozhodně to není jednoduché a zadarmo, jak se reklamní stránky, které zahlcují internet, snaží namluvit. ●

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia