MF DNES

Spořicí účty: čím dál nižší jistota

-

Pro lidi, kteří si nechtějí připustit žádnou finanční ztrátu, jsou určeny jen opravdu konzervati­vní finanční produkty. Místo investován­í budou prostě spořit. Jenže úrokové sazby spořicích účtů nejsou příliš vysoké, jednoho procenta dosáhnete jen u Airbank u vkladů do 250 000 Kč, když 5x za měsíc zaplatíte kartou.

Ještě vyšší sazby 1,1 procenta byste u vkladů do milionu mohli dosáhnout u Moneta Money bank u spořicího účtu Gold, podmínkou tam však je, aby vám na běžný účet Gold chodilo alespoň 35 000 korun měsíčně a v podílových listech byste současně měli uloženo alespoň půl milionu.

Kromě toho, že úroky nejsou vysoké, banky si je často podmiňují tím, že u nich budete aktivně využívat běžný účet, uložíte peníze do investiční­ch produktů, či slíbí bonus, když u nich své peníze nějakou dobu zafixujete – jde o produkt na pomezí spořicího účtu a termínovan­ého vkladu.

Většina bank má nejvyšší úrokovou nabídku v částkách do 200 tisíc, pak úrok klesá. Poněkud opačně postupuje Expobank – do 100 000 korun nepřipíše úrok žádný, když však na konto pošlete byť jen jednu další korunu, bude celý zůstatek úročit 0,3 procenta. Jediná banka, která žádná pásma neřeší, je Fio. Jenže nízký úrok 0,15 procenta za rok si ani žádné podmínky dovolit nemůže.

Výhodou spořicích účtů v bankách je, že si je poměrně snadno vytvoříte v internetov­ém bankovnict­ví, sami si převedete peníze a stejně tak je sami můžete vrátit zpět na běžný účet. (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia