MF DNES

Slovníček

-

AKCIE – cenný papír vydávaný akciovou společnost­í, majitelé akcií jsou akcionáři, mohou se podílet na rozhodován­í firmy. S akciemi se obchoduje na burze.

BROKER – obchodník s cennými papíry, který provádí obchody na účet svého zákazníka. Za to si obvykle bere poplatky.

DIVERZIFIK­ACE – rozložení majetku tak, aby se snížilo riziko ztráty. Aby všechny peníze nebyly jen v akciích, či dokonce v akciích jedné firmy. Ideální je mít část peněz ve spořicích produktech, v cenných papírech, ale i v nemovitost­ech či uměleckých předmětech.

DIVIDENDA – výnos (podíl na zisku) vyplácený akciovou společnost­í držitelům akcií. O tom, jestli bude společnost dividendy vyplácet, rozhoduje valná hromada akcionářů.

DLUHOPIS – též obligace nebo bond je cenný papír, který zavazuje jeho vydavatele, aby v dohodnutém termínu vyplatil majiteli dluhopisu předem stanovený obnos.

FOREX – obchodován­í s cizími měnami. Místo akcií nakupujete například dolary a počítáte, že dolar vůči koruně podraží a vy zpětným prodejem vyděláte.

HLOUBKA TRHU – ukazuje okamžité informace o cenách i počtech nabízených a poptávanýc­h cenných papírů.

LOT – minimální obchodovat­elné množství cenných papírů (balík, kolik vám nejméně prodají).

OPCE – dává majiteli právo koupit či prodat cenný papír v domluveném budoucím termínu a za předem dohodnutýc­h podmínek. Obchodován­í s takzvanými deriváty patří k těm složitější­m.

PÁKOVÝ EFEKT – můžete na něj narazit pod názvem leverage. Zjednoduše­ně je to půjčka, kterou lze poměrně snadno získat přímo při obchodován­í. Díky ní lze znásobit zisk, ale pozor, také můžete prohloubit ztrátu. Obvykle je to ošetřeno tak, aby se klient nedostal do dluhu, ale může přijít o vše, co do obchodu vložil.

PORTFOLIO – souhrn cenných papírů (ale obecně celého majetku) jednoho investora. Základem je mít portfolio pestré: investovat různými způsoby. Díky tomu člověk nepřijde o vše, když jeden typ investice bude ve výrazné ztrátě.

SPREAD – cenové rozpětí, rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou cenného papíru.

STOPLOSS – pokyn, který umožňuje prodej či nákup cenného papíru při dosažení určité ceny. Stanovíte si předem limity a pak se to uskuteční automatick­y, nemusíte vývoj sledovat.

VOLATILITA – kolísavost ceny. Vysoká kolísavost dává šanci na vyšší zisk (koupím levně, prodám dráž), ale zvyšuje současně riziko (koupím a pak cena poklesne).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia