MF DNES

Staroměsts­kou radnici čekají opravy věže, orloje i kaple

-

nestačí k tomu, aby si lidé koupili kvalitu života, ta totiž závisí na dobré politice,“řekl filozof Václav Bělohradsk­ý, který kandiduje za ČSSD a SZ. Za svým hlavním heslem „Vraťme politice smysl“vidí především schopnost uzavírat racionální kompromisy namísto nenávisti a nepřátelst­ví. Právě poslední zmíněné vlastnosti politice vyčítá.

Podle nominanta TOP 09 a Starostů, ředitele Gymnázia Jana Keplera Jiřího Růžičky, jeho motto (viz grafika nahoře) o budoucnost­i „sedí“na mnoho aktuálních problémů – namátkou vybral dopravní potíže

Věž, orloj i kapli na pražské Staroměsts­ké radnici čeká rekonstruk­ce za téměř padesát milionů korun. Praha nyní hledá ve výběrovém řízení firmu, která práce provede. Dvouletá oprava by měla začít na jaře.

Magistrát včera zveřejnil zadání tendru ve Věstníku veřejných zakázek. Vybraná firma opraví nejen samotnou středověko­u věž Staroměsts­ké radnice, ale také orloj a kapli včetně nového nasvětlení ochozu věže, orloje a exteriéru kaple. Součástí projektu jsou také dílčí v Dejvicích. Ilustroval na nich jedno pravidlo: Kdyby se problémy řešily dříve, „nemusíme se dusit jednak výfukovými plyny a jednak vzteky“. Když odhadoval, co voliče nejvíce osloví, hovořil o konkrétníc­h vizích hlavních kandidátů. „Lidé mají z čeho vybírat – mohou volit z postojů a názorů, a tak jejich rozhodnutí nemusí být jen otázka osobních animozit nebo sympatií,“řekl ředitel.

Oba muži a také třeba bývalý tanečník Vlastimil Harapes (za ANO) mají poměrně nákladnou kampaň skoro za milion či lehce přes milion statické zásahy v interiéru. Restauráto­ři pokryjí celý krov věže modrošedou břidlicí, stará, zelená bude použita na kapli. Bude vytvořena kopie původní Mánesovy kalendářní desky orloje a dvojice posuvných dvířek okének apoštolů bude nově vymalována podle historický­ch fotografií dokládajíc­ích původní, jemnější kresbu.

700 tisíc turistů ročně

Naposledy proběhly větší opravy věže v letech 1984 až 1986. Od té doby probíhají pouze dílčí udržovací korun. Jejich hesla svítí z mnoha billboardů.

Publicista a badatel František „Čuňas“Stárek (za ODS) říká lidem z plakátů „dost“. Vymezuje se tak například proti ubývání svobody, což je ostatně téma, které během kampaně s lidmi často řešil – i v hospodě, kam se za nimi vypravil. „Rozhodnutí voličů bude záležet na celostátní­ch tématech. Při kontaktní kampani hovořím s lidmi a právě ubývání svobody je pro ně důležité. Vláda nám ordinuje další a další zákony a předpisy, které svobodu dále oklešťují,“přiblížil Stárek část programu.

Účast a známosti

Tanečník a umělecký šéf konzervato­ře Vlastimil Harapes (za ANO) si heslo o lepším Česku vybral, protože je mu z kampaně nejbližší, jak uvedl. Sází hlavně na svou pověst, znalosti kultury či zkušenosti z Českého hnutí speciálníc­h olympiád pro mentálně postižené. „V Národním divadle jsem se chtě nechtě musel naučit diplomacii, což je dobrá zkušenost,“dodal k otázce, podle čeho voliči mohou rozhodovat.

Vedle peněz na kampaň, počtu billboardů, množství osobních vztahů v obvodu jsou důležité ještě dvě okolnosti. O první hovořil Růžička, podle něhož se na výsledku odrazí účast. Když bude nízká, může podle něj uspět každý. „Nebudou rozhodovat témata, bude rozhodovat dlouhodobá loajalita k politickým stranám,“doplnil druhý bod právník a bývalý ředitel Sazky Aleš Hušák. Kandiduje jako nezávislý. práce vyvolané turisty, kterých ročně památkou projde na 700 tisíc. „Její celkové opotřebení je za hranicí udržitelno­sti,“píše se v zadání zakázky. Právě proto v posledních letech byl návštěvnic­ký provoz mírně omezen, přesto se Staroměsts­ká radnice řadí mezi turisticky nejnavštěv­ovanější místa.

Přesná částka, na kolik opravy vyjdou, bude známa až z výsledku výběrového řízení. Podle dokumentac­e by ale nabídnutá cena neměla překročit asi 46,6 milionu bez daně z přidané hodnoty. (ČTK, et)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia