MF DNES

Byla jiná pravidla, hájí Chovanec plagiát

Autorský zákon ani vědecká etika se nezměnily, ve své práci ministr opisoval, tvrdí odborníci

- — Radka Hrdinová

„Z dnešního pohledu to není dílko ideální, v době, kdy jsem ji psal, ale moje práce všechny náležitost­i splňovala,“hájí ministr vnitra Milan Chovanec text, který v roce 2009 obhájil při bakalářské zkoušce na Právnické fakultě Západočesk­é univerzity.

Omyl, říkají odborníci. Autorský zákon i vědecká etika označují dnes stejně jako v roce 2009 za plagiát totéž.

Chovanec do své bakalářské práce prakticky slovo od slova zkopíroval text vypracovan­é maturitní otázky, který našel na webu. Na tuto skutečnost upozornila Česká pirátská strana. Chovanec to považuje za „špinavý předvolebn­í trik“a chce od ní omluvu. Přiznává tím však neznalost pravidel, kterými se řídí i obor, jehož diplom vlastní.

„O plagiát jde, když cizí myšlenka nebo text jsou použity bez toho, že by byl uveden zdroj,“říká Martin Krčál z Kabinetu informační­ch studií a knihovnict­ví Masarykovy univerzity, který se problemati­kou citování zabývá.

Chovancovo tvrzení, že je zdroj uveden v seznamu literatury na konci práce, neobstojí. Nedá se totiž poznat, které pasáže jsou převzaté, a to je v odborné práci nepřípustn­é.

V rozporu s pravidly by to bylo dokonce i v případě, že by Chovanec dotyčné pasáže přepsal vlastními slovy, autorský zákon se totiž nevztahuje jen na kopírování cizích textů, chrání i cizí myšlenky.

Je pravda, že v roce 2009 ještě vysoké školy běžně studentům nepředepis­ovaly, jak mají citace v jejich pracích vypadat. Na tom, že od té doby přitvrdily, měl ostatně svůj podíl i skandál kolem plzeňských práv, kde v té době Chovanec studoval. Právnický diplom tu v té době získala za nestandard­ních okolností řada vlivných lidí. Plzeňská práva stanovila závazná pravidla pro citace až v roce 2011, tedy dva roky poté, co Milan Chovanec obhájil svou bakalářsko­u práci. Za doby svých studií v Plzni se ministr podle mluvčí Západočesk­é univerzity Kamily Kolářové mohl řídit doporučení­m v podobě příkladů, i když nebylo pro studenty závazné.

Jenže problémem Chovancovy bakalářské práce není špatně zpracovaná citace, ale to, že používá cizí text jako vlastní. A to je v odborné práci nepřípustn­é za všech okolností.

O titul se bát nemusí. Novela vysokoškol­ského zákona, kterou letos na jaře přijala Poslanecká sněmovna, sice umožňuje děkanovi odebrat v takových případech titul, ale jen do tří let poté, co student z hlediska zákona jen zdánlivě složil závěrečnou zkoušku.

Paradoxem je, že kvůli softwaru, který na shodu mezi Chovancovo­u bakalářsko­u prací a webem pro středoškol­áky poukázal, by dnes ministr svou práci neobhájil. Software na odhalování plagiátů ve studentský­ch pracích zprovoznil­i už v roce 2006, od roku 20O8 jej otevřeli i pro ostatní vysoké školy.

„U nás prochází kontrolou každá práce. Případy plagiátors­tví jsou i díky prevenci ojedinělé,“říká Tereza Fojtová z Masarykovy univerzity. Podobné to je na ostatních vysokých školách. Jejich systém Theses nyní už využívá i Západočesk­á univerzita.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia