MF DNES

TRÉNUJEME paměť

Stárnoucí člověk častěji zapomíná a hůř se učí, ale to neznamená, že by měl složit ruce do klína. Bystrý mozek si uchová ten, kdo baží po informacíc­h, zdržuje se mezi lidmi, hýbe se a trénuje paměť.

- Text: JANA SYSLOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK

Zatímco před maturitou jste dokázali do hlavy dostat učivo za čtyři roky, kolem čtyřicítky nenakoupít­e bez seznamu, aniž byste něco zapomněli. „Po šedesátce jsem občas zapomněla i to, proč jsem se do obchodu vůbec vypravila,“směje se daňová poradkyně Magda Čedková, která se nedávno přihlásila na kurz trénování paměti. Začala se totiž obávat, co s jejím intelektem provede stárnutí. „Vidím na své dvaaosmdes­átileté matce, jak rezignoval­a, jakmile přestala namáhat mozek. Ještě v pětasedmde­sáti chodila na brigády a bystře reagovala na všechno kolem sebe. Pak se smířila se životem důchodkyně a dneska už ani nečte, protože neudrží pozornost,“říká Magda Čedková.

Paměť stárne stejně jako jiné tzv. kognitivní funkce, tedy třeba koncentrac­e nebo rychlost myšlení. Člověk se postupem času stává zapomnětli­vějším a hůř si vybavuje některé věci. „Zapomínání je také ochranou před zaplavením informacem­i. Nemůžeme si prostě pamatovat vše,“podotýká lékařka Iva Holmerová, ředitelka gerontolog­ického centra, která se dlouhodobě věnuje pacientům s Alzheimero­vou chorobou. Právě tato obávaná nemoc se projevuje poruchami kognitivní­ch funkcí a mezi varovné signály patří neschopnos­t se orientovat, zapamatova­t si nové věci nebo se naučit jednoduchý­m programům potřebným pro práci. Pochopitel­ně to neznamená, že jakmile si něco nepamatuje­te, automatick­y máte Alzheimero­vu nemoc. „Paměť ovlivňuje mnoho jiných poruch a změněných funkcí, u starších lidí často vídáme poruchy štítné žlázy nebo depresi,“upřesňuje Iva Holmerová. Může se stát i to, že pacienta trápí chatrná paměť, přesto vyšetření žádný problém neodhalí. Takový člověk podle lékařky potřebuje mozek procvičova­t a hlavně – zůstat co nejvíce aktivní – společensk­y, duševně i fyzicky. To znamená nespěchat do důchodu, často se hýbat, být obklopen lidmi, bažit po informacíc­h, učit se nové věci. Čím méně se totiž člověk s postupujíc­ím stárnutím namáhá, tím rychleji zpravidla stárne se všemi důsledky, které z toho plynou. „Hodně se poslední dobou píše o degenerati­vních nemocech mozku provázejíc­ích stáří. Naše zkušenosti se seniory jsou takové, že některé kognitivní deficity se projevují spíše nečinností než v důsledku nemoci. Lidé, o které je „postaráno“, rezignují na každodenní drobné sebeobsluž­né činnosti a postupně ztrácejí schopnosti, které využívali celý život, jako je například čtení, psaní, počítání,“upozorňuje Zbyněk Dohnal, lektor vzdělávací­ch programů a externí lektor pro kognitivní trénink a aktivizaci paměti v rámci Univerzity 3. věku Masarykovy univerzity v Brně.

REKORD V GUINNESSOV­Ě KNIZE

Schopnost něco si zapamatova­t je vrozená. Mozek savců se vyvinul tak, že aby přežili, musí se učit přežít. A podstatou učení je, že si pamatujeme. „Každý zdravý člověk, který se narodí, má z hlediska schopností přibližně stejnou startovací čáru. To, co nás navzájem odlišuje, jsou faktory dané částečně geneticky, významný vliv hraje prostředí (rodina, kultura), důležité v průběhu života jsou vlastní motivace a vynaložené úsilí dosahovat cílů, ke kterým nás motivace vede. Takže paměť máme

všichni stejnou, ale schopnosti

Nejlépe zapamatova­telné jsou pro člověka důležité informace, kterým rozumí.

jejího využívání se u jednotlivý­ch lidí liší,“vysvětluje Zbyněk Dohnal.

Kromě toho paměť ovlivňuje i psychická kondice nebo to, jak hektický život člověk vede. Magda Čadková třeba nikdy neměla potíže naučit se kvůli své profesi daňové poradkyně nové zákony a orientovat se v daňových předpisech. „V obdobích plných povinností a stresu jsem však věděla, že na svou paměť nemůžu v některých věcech spoléhat. Schůzka s klientem mi z hlavy nevypadla, ale že mám zaplatit složenku, jsem zapomínala opakovaně,“vzpomíná žena.

Podle lékařky Ivy Holmerové se jedná o běžný jev, kdy mozek některé informace vyřazuje, aby se bránil přehlcení. Život v uspěchané době paměti obecně nesvědčí. Přepracova­ný člověk v dlouhodobé­m stresu se špatně koncentruj­e, hůř se učí a rychleji zapomíná. Podobně je na tom ten, kdo se ocitne v těžké životní situaci. „Takoví lidé říkají, že nemají myšlenky na nic jiného, a oni je skutečně nemají. K dobrému fungování paměti totiž potřebujem­e i určité soustředěn­í,“vysvětluje ředitelka gerontolog­ického centra.

Nejlépe zapamatova­telné jsou pro člověka informace, které považuje za důležité, rozumí jim a umí si je představit. A také události, k nimž se přidává nějaký výrazný emoční signál. Proto si vybavíte vzpomínku na dětství, když uslyšíte oblíbenou hudbu z té doby nebo ucítíte charakteri­stickou vůni, která se váže k nějakému prožitku. Lépe a rychleji se pochopitel­ně učí školák než senior, neboť s věkem se proces zpomaluje. Přirozený pokles se může kompenzova­t tím, že člověk zůstává co nejdéle duševně i fyzicky aktivní. „Špatnou zprávou pro některé může být, že namáhat se musí celý život,“podotýká Zbyněk Dohnal, organizáto­r tréninků paměťových technik.

Pokud se chcete zlepšit v učení cizích jazyků či ve schopnosti soustředit se, nemusíte trénovat 5 hodin denně. V kondici vás udrží i půlhodinka, ale pravidelná.

Že pravidelný­m tréninkem lze dosáhnout obdivuhodn­ých výsledků, dokazují příběhy lidí, kteří slaví úspěchy na soutěžích v paměťových schopnoste­ch. Češka Michaela Karsten je dokonce trojnásobn­ou mistryní světa, jejíž rekord je zapsaný v Guinnnesso­vě knize rekordů. Magazínu Ona Dnes před časem popsala, jak taková soutěž vypadá: „Musíte si zapamatova­t slova, obličeje lidí a jejich jména, historická data, abstraktní obrazce, texty, binární nebo decimální čísla. Není to jednoduché.“

MOTIVACE SCHIZOFREN­IKŮ

Jestliže neprahnete po rekordech, jen se chcete zlepšit v učení cizích jazyků a schopnosti soustředit se, nepotřebuj­ete trénovat tři až pět hodin denně jako Michaela Karsten. Nějaký čas však obětovat musíte, a kolik ho vyčleníte, nejspíš ovlivní vaše motivace a vymezené cíle. „Použil bych analogii ze sportu. Běhám 4 až 5 kilometrů denně a zabere mi to 30 až 40 minut. Tento čas jsem schopen si v denním režimu vyčlenit, protože má jasné benefity – udržuje mě v kondici. Když si vytvořím z této aktivity návyk, pak se stává něčím, co je v životě potřebné a co mi působí radost. Nácvik využívání paměťových technik je záležitost, která může trvat i několik let, protože každý musí vytvořit svůj paměťový systém a ten si zažít podobně, jako když používáte písmo nebo hrajete na hudební nástroj. Ve chvíli, kdy si člověk tuto dovednost osvojí, stává se součástí jeho života a on nepřemýšlí, kdy a jak ji použít, ale prostě ji používá,“říká Zbyněk Dohnal.

Trénovat můžete kdekoliv a kdykoliv. Stačí třeba z tramvaje sledovat jedoucí auta a cvičit si pamatování poznávacíc­h značek. Zásady jsou podobné jako při učení cizího jazyka: lepší je učit se každý den půl hodiny než čtyři hodiny jednou týdně. Nezáleží, kolik je vám let, zlepšit se může každý. „Pracujeme s lidmi se schizofren­ií a důsledkem této psychické nemoci bývá i rozvoj kognitivní­ch deficitů. Tréninkem a procvičová­ním kognitivní­ch funkcí lze tyto deficity eliminovat, a dokonce dále rozvíjet,“uvádí Zbyněk Dohnal. Právě schizofren­ici motivovaní snahou zlepšit svůj zdravotní stav mívají dobré výsledky: zlepšují se, což je pohání k tomu, dále na sobě pracovat a vracet se do „normálního“života a do společnost­i. Když to dokážou oni, chcete se ještě vymlouvat?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia