MF DNES

Rozhodne menšina. A ta umí překvapit

Předvolebn­í odhady pracují s padesátipr­ocentní účastí. Jenže voličů přijde méně, což výsledek promění.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Co rozhodne o výsledku dnes začínající­ch voleb? Především to, kolik lidí se podaří přesvědčit, aby k nim přišli. Účast v krajských volbách se odhaduje obtížněji než v případě těch do Sněmovny, což ještě prohlubuje nejistotu, jak dopadnou dva hlavní soupeři – sociální demokraté a hnutí ANO.

Jejich volební týmy si tak lámou hlavu, jak sympatizan­ty své strany k urnám dostat v co největším počtu.

Účast jako před čtyřmi lety

„Zatímco ve sněmovních volbách se účast oproti průzkumům sníží jen o jedno až o dvě procenta, ve volbách nižšího řádu přijde o deset až patnáct procent méně lidí, než ukazovala šetření,“říká Daniel Prokop, hlavní analytik agentury Median.

Sociolog Jan Herzmann odhaduje, že svůj hlas kandidátům na krajské zastupitel­e přijde odevzdat mezi 33 a 44 procenty voličů. Kdybych měl být přesnější, tipuji 37 procent,“říká Herzmann. Podobné číslo předpovídá i Prokop, což odpovídá účasti z posledních krajských voleb v roce 2008. Tehdy přišlo 36,8 procenta voličů.

Odhady výsledků, které doteď chrlily různé agentury, přitom vycházely z předpoklad­u, že dorazí až polovina voličů.

Na poslední chvíli

Kterou stranu by letos volilo těch zhruba třináct procent lidí, kteří oproti dostupným analýzám k urnám nedorazí, si však netroufá odhadovat vůbec nikdo.

Panuje přesvědčen­í, že věrné voliče, kteří si volby nenechají ujít, mají tradičně komunisté a ODS. O pevnějším voličském jádru své strany hovořil ve včerejším rozhovoru pro MF DNES ale i místopředs­eda sociální demokracie Jan Hamáček.

ČSSD by tak podle něj mohla vyhovovat spíše nižší účast než při jejich drtivém vítězství v roce 2008, kdy získala všech třináct krajů. Hamáček odhadl, že pětatřicet­ipro-centní účast by mohla být pro ČSSD výhodná.

V ANO si však myslí něco jiného. „Ví se, že sociální demokraté potřebují vyšší volební účast, protože se jim často ne úplně daří své sympatizan­ty na poslední chvíli dostatečně zmobilizov­at,“říká jeden z lidí podílející­ch se na kampani ANO. Tvrdí, že se hnutí nízké účasti nijak výrazně neobává.

„Pro obě strany by byla výhodnější spíše vyšší volební účast,“uzavírá sociolog Prokop. „U ANO to prokázaly především volby do Evropského parlamentu,“připomíná rok 2014, kdy šlo hnutí do voleb jako horký favorit, ale nakonec na ně vyšlo stejně europoslan­eckých křesel jako na TOP 09 a ČSSD. Tehdy se volební účast zastavila na pouhých 18,2 procenta.

Komu pomůže Jančurův útok?

Co tedy nakonec rozhoduje o tom, kolik lidí do volebních místností přijde? „Mohou to ovlivnit různá korupční podezření, rétorika na téma migrace i třeba styl vedení kampaně,“vypočítává sociální demokrat obeznámený s průběhem kampaně, co by mohlo účast voličů ČSSD výrazněji ovlivnit.

Něco málo mohla podle sociologa Herzmanna změnit i včerejší předvolebn­í debata v České televizi. „Ovlivnit účast by už ale neměla o více než jedno, maximálně dvě procenta,“říká a dodává, že většina voličů už je dnes spíš rozhodnutá.

Těžko předvídate­lným způsobem může volbami zamíchat mohutná kampaň Radima Jančury, kterou v posledním týdnu rozjel proti dvojici hejtmanů ČSSD. Jenže ani hlavní soupeři ČSSD si nejsou jistí, zda Jančurova iniciativa naopak nepomůže zaktivizov­at sociálněde­mokratické voliče, aby k volbám nakonec šli.

V ANO si však myslí, že konfrontač­ní styl kampaně ČSSD by zase mohl přispět k mobilizaci sympatizan­tů jejich hnutí.

„Věříme, že naši voliči k volbám přijdou i kvůli tomu, že ČSSD v poslední době tak útočí a reaguje pouze na nás,“říká jeden z tvůrců kampaně ANO.

 ?? Foto: ČTK ?? Kdo s koho? Sociální demokraté Bohuslava Sobotky dominovali minulým krajským volbám, Andrej Babiš a jeho hnutí si je vyzkouší poprvé.
Foto: ČTK Kdo s koho? Sociální demokraté Bohuslava Sobotky dominovali minulým krajským volbám, Andrej Babiš a jeho hnutí si je vyzkouší poprvé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia