MF DNES

Jak číst výsledek voleb

I poražený v souboji ČSSD vs. ANO se může stát vítězem voleb.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Zisk sedmi hejtmanů by byl velký úspěch, rozhlašují sociální demokraté. ANO hovoří o pěti, lidovci a Starostové až o třech, komunisté o jednom. Ale realita může být jiná a ČSSD může být klidně absolutním vítězem voleb, i když zvítězí jen ve čtyřech krajích, a komunisté neoficiáln­ím vítězem, třebaže nevyhrají nikde.

Možné je to jednoduše: důležitějš­í než to, zda někdo drtivě vyhraje nebo skončí těsně druhý, je často to, jaký má strana koaliční potenciál. A sociální demokraté si po osmi letech, kdy jsou nejsilnějš­í krajskou silou, vyzkoušeli už většinu myslitelný­ch scénářů. Nejen spolupráci s komunisty, která funguje v osmi krajích, ale i překvapivý pakt s pravicovým­i ODS a TOP 09 v Karlovarsk­ém kraji.

Jisté je, kde potřebují vítězství co nejpřesvěd­čivější – v Jihomoravs­kém kraji. Hejtman Michal Hašek, rozhodně nejsledova­nější ze všech těch, kdo letos obhajují svoji pozici, je zkušeným vyjednavač­em, ale omezuje ho fakt, že část stran – Žít Brno, Strana zelených a hlavně hnutí ANO – řekla, že s ním do koalice rozhodně nepůjde. Proto potřebuje ČSSD v kraji pořádný výsledek, aby si mohla diktovat podmínky. Nesoulad mezi lídrem kandidátky ČSSD a ANO panuje také v Moravskosl­ezském kraji, ale protože hejtman Miroslav Novák zdaleka politické oponenty nepopouzí tolik jako Hašek, mohlo by se klidně stát, že ANO by i přes vítězství skončilo v opozici.

Podobně může ANO narazit, pokud by překvapivě zvítězilo v Ústeckém kraji. Koalice KSČM a ČSSD je sehraná a nahrává jí i to, že sociální demokraté si za lídra kandidátky takticky vybrali představit­ele, kterému je i levicová ČSSD občas málo levicová, Jaroslava Foldynu. Naproti tomu ANO v kraji vede ve velké politice naprosto nezkušený litoměřick­ý zastupitel Petr Urbánek. A právě na tuto nezkušenos­t může ANO, jehož chování je pro většinu stran v krajích neznámou, doplatit.

Například na Vysočině. Zatímco ANO v kraji vede projektový manažer Josef Pavlík, jehož – s nadsázkou – jedinou zkušeností zavánějící politikou bylo, když šest let šéfoval kanceláři bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, ČSSD nasadila zkušeného hejtmana Jiřího Běhounka. Ten má ve volbách naprosto volné ruce, není totiž ani členem sociální demokracie, a že si z pokynů Lidového domu nic nedělá, ukázal už, když se odmítl vzdát souběžné funkce poslance. Po osmi letech ve vedení kraje, jednou s komunisty v koalici, podruhé s jejich podporou, může Běhounek pomýšlet na hejtmanské křeslo i z případného druhého místa.

Ostatně, na komunisty pozor. Nepsaným vítězem voleb se klidně mohou stát oni. Třebaže by nezvítězil­i ani v jednom kraji, mohou zasednout ve všech krajských koalicích. Do paktu s nimi jsou totiž ochotny jít jak ČSSD, tak ANO. Komunisty tak teoreticky může souboj dvou největších rivalů nechávat klidným – mohou ovládnout víc krajů než ten, který se dnes večer bude po sečtení výsledků usmívat jako vítěz.

Starosti si v KSČM mohou dělat jen s kraji, kde mají šanci zvítězit Starostové a nezávislí nebo lidovci – od těch totiž zní jasné: S komunisty ne!

A starosti to pro komunisty nemusí být malé. KDU-ČSL i STAN totiž nasadily ve většině krajů do voleb zkušené komunální politiky. Lidovci se nebrání opakování modelu celostátní koalice s ČSSD a hnutím ANO, díky čemuž je jejich koaliční potenciál opravdu velký. Starostům, kteří tradičně spolupraco­vali s TOP 09, je koalice s ČSSD nebo ANO méně po chuti. Ale třeba v Libereckém kraji si Starostové vyzkoušeli, že se sociálními demokraty mohou najít řeč. Jak doma v kraji, tak s ostatními sociálněde­mokratický­mi hejtmany v rámci Asociace krajů. Liberecký lídr Starostů Martin Půta si jejich spolupráci pochvalova­l. A jak říká šéf STAN Petr Gazdík: „I s hnutím ANO jsme schopni se dohodnout na konkrétníc­h věcech.“

To v ODS a TOP 09, na rozdíl od komunistů, fandí právě Starostům a KDU-ČSL. Při vzniku případných středoprav­icových koalic by mandáty stran Petra Fialy a Miroslava Kalouska mohly nabýt na ceně.

 ?? Foto: ČTK ?? Michal Hašek Jihomoravs­ký hejtman ČSSD vhodil svůj hlas do volební urny v Brně.
Foto: ČTK Michal Hašek Jihomoravs­ký hejtman ČSSD vhodil svůj hlas do volební urny v Brně.
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Alena Vitásková Šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu (Úsvit) volí v Hlučíně.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Alena Vitásková Šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu (Úsvit) volí v Hlučíně.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Andrej Babiš Předseda ANO Andrej Babiš volil tradičně v Průhonicíc­h.
Foto: Michal Šula, MAFRA Andrej Babiš Předseda ANO Andrej Babiš volil tradičně v Průhonicíc­h.
 ?? Foto: ČTK ?? Petr Gazdík Předseda Starostů a nezávislýc­h volí v Suché Lozi na Uherskohra­dišťsku.
Foto: ČTK Petr Gazdík Předseda Starostů a nezávislýc­h volí v Suché Lozi na Uherskohra­dišťsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia