MF DNES

Zklamali. Potrestám je a budu volit jiné

Zpravodajo­vé MF DNES zjišťovali před volebními místnostmi po celé zemi, proč lidé volí do kraje a co od hlasování očekávají.

- Pavel Švec a krajští zpravodajo­vé MF DNES

Kandidáti na celkově 675 míst v zastupitel­stvech českých krajů v těchto chvílích nervózně čekají, až se zavřou volební místnosti a konečně sečtou hlasy. Uspějeme? Možná že zrovna usilovně přemýšlejí, zda skutečně udělali vše pro to, aby jim i dnes zůstali jejich voliči věrní.

I na tuto otázku se desítek lidí včera ptali krajští zpravodajo­vé MF DNES přímo u dveří volebních místností. Odpovědi by více než polovinu zájemců o politické posty nepotěšily. S nadsázkou lze říci, že se Češi letos rozhodli trestat.

Zde jsou některé reakce. Sedmadvace­tiletý Ondřej Lang z Chvaletic na Pardubicku: „Volil jsem jinak, kvůli nespokojen­osti s odvedenou prací stávajícíc­h zastupitel­ů.“O něco starší Petr Ježek ze Semil na Liberecku: „Předchozí strana mě hodně zklamala, hlas jsem dal jiné.“A do třetice třeba Vlasta Rousková, jedenapade­sátiletá učitelka z Brna: „Kdybych hlasovala stejně jako v předchozíc­h volbách, nic by se nezměnilo. Proto jsem se rozhodla pro jinou stranu, která má podle průzkumů šanci na úspěch.“

Podobně hovořili další voliči z celé republiky.

Ostatně krajské volby jsou svým způsobem specifické. Nejsou tak zatížené odstíny hlavních myšlenkový­ch proudů jednotlivý­ch politickýc­h stran jako při volbách sněmovních, a zároveň ještě nejsou tak kontaktní jako při volbách obecních. Menší vliv tak má konkrétní stranická ideologie i konkrétní lidé na kandidátce. Proto je tendence voličů změnit „krajské“barvy přirozeněj­ší.

Chodí volit stále ti stejní

Z ankety zpravodajů zároveň vyplynulo, že většinu oslovených lidí lze v dobrém slova smyslu označit za „chronické“voliče. Tedy ty, kteří nevynechaj­í příležitos­t, aby svůj hlas do urny hodili. Nezáleží, o jaké volby jde. Přitom je jim jasné, že v Česku tvoří menšinu. Účast v dosavadníc­h čtyřech krajských volbách se pohybovala mezi třiceti a čtyřiceti procenty. Na druhou stranu je pak jejich hlas silnější, jak také argumentuj­í.

„Chodím pravidelně. Nevolit je blbost. Pak lidi nadávají, a přitom nevolí. Třeba můj kamarád je přesně takový,“spustil v Litvínově sedmdesáti­letý František Bareš. „Kdo rezignuje na právo volit, neměl by pak mít celé volební období právo brblat. Zkrátka nechtěl, aby ho někdo zastupoval,“přidal se v Olomouci devětatřic­etiletý Jakub Korda a mnoho dalších odpovídalo podobně.

Oslovení voliči se rozhodují zejména podle lídrů kandidátek, ale zároveň – a to je na rozdíl od sněmovních voleb výhoda těch krajských – některé kandidáty v nižších partiích listiny blíže znají z působení v obci, v níž žijí. „Zakroužkov­al jsem kandidáty, které znám a vím, co od nich můžu čekat. Volební sliby nesleduju, nejsou pro mě vůbec důležité,“potvrzuje čtyřicetil­etý Jan Pražák z Hradce Králové.

Pokud jde o to, co si dotyční od budoucího hejtmana slibují, není to překvapení. Hlavně kvalitní silnice a veřejnou dopravu, lepší životní prostředí či fungující školství a zdravotnic­tví.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Poslední přípravy Členové volební komise přinášejí volební urnu pro senátní volby v Praze 6.
Foto: Dan Materna, MAFRA Poslední přípravy Členové volební komise přinášejí volební urnu pro senátní volby v Praze 6.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? 4x foto: MAFRA ?? Známé tváře Krátce po otevření volebních místností včera hlasovali (zleva) kandidát do Senátu za ODS František „Čuňas“Stárek, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenb­erg, šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nebo kandidát ANO do Senátu, žokej Josef Váňa.
4x foto: MAFRA Známé tváře Krátce po otevření volebních místností včera hlasovali (zleva) kandidát do Senátu za ODS František „Čuňas“Stárek, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenb­erg, šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nebo kandidát ANO do Senátu, žokej Josef Váňa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia