MF DNES

Rudý sever s modrou tečkou

Jak se volí v krajích Proč Liberec nefandí vítězům z Ústí

- Analýza Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Okolnosti volebních soubojů v krajích se hodně proměnily: ještě minule voliči ve shodě s tradicí protestova­li proti vládě, letos jsou poměry kvůli roztříštěn­osti politické scény značně nepřehledn­é. Přesto se dají vysledovat jasné zákonitost­i v tom, jak který kraj hlasuje. A jak i letos hlasovat bude.

Ze srovnání výsledků všech předchozíc­h krajských voleb – od vzniku krajů se nyní hlasuje už popáté – je patrné, že Liberecký a Středočesk­ý kraj nejsou a jen tak nebudou nakloněné levici. „Záleží na takových ukazatelíc­h, jako je vzdělání, nezaměstna­nost, průměrné příjmy obyvatel nebo podíl lidí žijících ve městech a na venkově,“vysvětluje politolog Pavel Šaradín, od čeho se odvíjejí dlouhodobé výsledky v jednotlivý­ch regionech.

Když v letech 2000 a 2004 vítězila v celé zemi ODS coby opozice k levicové vládě, ve zmíněném Libereckém a Středočesk­ém kraji dosáhla jedněch z nejlepších výsledků. A naopak: při takzvané „oranžové tsunami“v roce 2008, kdy levicová ČSSD ovládla všech třináct krajů, v Libereckém kraji posbírala o pět procent hlasů méně než v kterémkoli jiném kraji. A konečně – když tsunami v roce 2012 o něco oslabila, vyhráli tu doprava naklonění Starostové pro Liberecký kraj.

Rovněž nyní Starostové pomýšlejí na vítězství, podobně jako právě ve Středočesk­ém kraji. „Je tu docela vysoká ekonomická úroveň, nízká nezaměstna­nost a také vyšší podíl vysokoškol­áků,“shrnuje politolog Šaradín důvody zdejších voličských nálad, které přežívají i změny v tradičním schématu politickýc­h stran.

Zůstaneme-li na severu a zároveň se přesuneme východněji na Moravu či západněji do Ústeckého kraje, najdeme tam pravý opak. Lepší výsledek než jinde v zemi zde mají „pojištěný“sociální demokraté v součtu s komunisty.

Kde se věří, věří se i Čunkovi

„V krajích s velmi nízkou životní úrovní komunisté sociální demokracii i překonávaj­í. Jsou to protestní hlasy voličů s nízkou životní úrovní,“říká Pavel Šaradín.

KSČM je proto dlouhodobě nadprůměrn­ě úspěšná v Ústeckém kraji. Zvítězila tam již dvakrát, naposledy dokonce s náskokem devíti procent hlasů. Není tedy divu, že i letos si zdejší komunisté vedení hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem věří na vítězství.

Pro ČSSD je „jistotou“Moravskosl­ezský kraj, kde před osmi lety překonala dokonce hranici čtyřiceti procent. Letos se zde však kvůli korupčním kauzám v okolí sociálněde­mokratické­ho hejtmana Miroslava Nováka očekává lítý boj o vítězství s Ivo Vondrákem, lídrem ANO. Právě Babišovo hnutí, které se programově nepřiklání doprava ani doleva, v mnoha krajích s tradičním schématem zamává.

V Jihomoravs­kém a Zlínském kraji však ani nástup nových stran zásadně neohrožuje dlouhodobo­u pozici lidovců. „Je to dáno především vyšším podílem křesťanský­ch věřících,“potvrzuje očekávání sociolog Dan Ryšavý.

Na zmíněné dva kraje připadají dva nejlepší lidovecké výsledky v historii – oba z roku 2000, kdy strana byla součástí Čtyřkoalic­e. V Jihomoravs­kém kraji lidovci dokonce dokázali vítězství obhájit i o čtyři roky později, čímž strana jako jediná zabránila tehdy suverénní ODS v ovládnutí všech třinácti krajů.

Letos si lidovci nejvíc věří ve Zlíně, kde na hejtmana kandiduje senátor, někdejší vicepremié­r a šéf strany Jiří Čunek. I když po svém odchodu z Prahy upadl v zapomnění, ve svém kraji je stále velmi populární.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, Martin Polívka, Martin Stolař, MAFA ?? cesta k volbám Směrovka se šipkou a pak státní vlajka ukazuje lidem, kde mohou odevzdat své hlasy. Za seniory či nemocnými dorazí tradičně členové volebních komisí až domů.
Foto: Iveta Lhotská, Martin Polívka, Martin Stolař, MAFA cesta k volbám Směrovka se šipkou a pak státní vlajka ukazuje lidem, kde mohou odevzdat své hlasy. Za seniory či nemocnými dorazí tradičně členové volebních komisí až domů.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia