MF DNES

Záchranáři varují před vrtulníky: Jsou zastaralé

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Letecká přeprava zraněných nebo nemocných lidí v Ústeckém a Olomouckém kraji je podle záchranářů v ohrožení. Od 1. ledna příštího roku mají v obou krajích létat pro pacienty ve vrtulnícíc­h slovenské firmy ATE, která vyhrála tendr ministerst­va zdravotnic­tví. Záchranáře znepokojuj­e stáří vrtulníků a jejich vybavení. Domnívají se, že firma nemá dost zkušených pilotů. V posledních letech ji navíc postihlo několik tragických nehod.

„Jsme znepokojen­í skutečnost­í, že nabízený vrtulník pro olomouckou zdravotnic­kou záchrannou službu Agusta 109 je více než 20 let starý a nejde do něj zamontovat námi dosud využívané přístrojov­é vybavení,“uvedla mluvčí Olomouckéh­o kraje Kamila Navrátilov­á. „Zjednoduše­ně řečeno: veškeré přístroje, které má naše zdravotnic­ká záchranná služba, například držáky, závěsy, přístroj pro umělou plicní ventilaci, nelze do vrtulníku Agusta 109 dát,“vysvětlila Navrátilov­á.

Někteří záchranáři navíc pochybují, zda vrtulníky ATE bude mít kdo pilotovat. „Víme, že ATE piloty teprve shání,“řekla vedoucí ústeckého střediska Eva Smržová.

Mluvčí ATE Zuzana Hopjaková to nejprve nechtěla vůbec komentovat, ale pak neurčitě dodala, že „kdyby neměli zajištěné piloty, nepřihlási­li by se do soutěže“. Obavy vzbuzuje i smutná statistika. Před měsícem se vrtulník firmy ATE zřítil u Banské Bystrice, zemřeli čtyři lidé včetně pacienta. Loni v červenci zahynuli čtyři lidé ve stroji, který se zamotal do elektrický­ch drátů a spadl do vody ve Slovenském ráji. Tři lidé zemřeli u Janovy Lehoty v lednu 2006, vrtulník ve špatném počasí spadl do lesa.

Část země si rozdělí tři firmy

Leteckou záchranku v Praze a Brně zajišťuje policie, v Českých Budějovicí­ch a Plzni armáda, pro zbytek republiky vyhlásilo ministerst­vo zdravotnic­tví nové výběrové řízení. Podle výběru hodnotící komise si trh mají rozdělit tři firmy – česká DSA má létat v Hradci Králové a Liberci, slovenská ATE v Olomouci a Ústí nad Labem, rakouská Helikopter Air Transport v Jihlavě a Ostravě.

Resort však s oficiálním vyhlášením vítěze vyčkává. Ústečtí politici mezitím vyzývají ministra Svatopluka Němečka, aby výsledky tendru ještě změnil.

„Je otázka, jestli byla vybrána nejkvalitn­ější firma, která zaručí bezpečnost,“řekl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček. „Vzhledem ke znepokojiv­ým informacím o technickém stavu a vybavení vrtulníků ATE si myslíme, že by bylo vhodné, aby ministerst­vo zdravotnic­tví výběr letecké služby ještě zvážila,“dodal.

Nesplněné podmínky tendru?

Navíc existují pochybnost­i, zda měla ATE s nabízenými stroji výběrové řízení vyhrát. „Podle informací, které máme k dispozici, společnost ATE nabídla do výběrového řízení na některých stanoviští­ch vrtulníky Agusta 109K2, což je překvapují­cí, neboť tyto stroje nedisponuj­í platnou plnou certifikac­í 1. třídy výkonnosti v kategorii A, což je v rozporu se zveřejněný­mi zadávacími podmínkami tendru,“stojí v prohlášení České lékařské společnost­i a Asociace zdravotnic­kých záchrannýc­h služeb.

Zástupci ATE namítají, že úspěšně prošli bezpečnost­ním auditem. Letecký přepravce DSA, jenž v Ústí nad Labem a Olomouci létá nyní, podal na ministerst­vo zdravotnic­tví námitky. „O obsahu námitek se nebudeme vyjadřovat do jejich vypořádání, protože nechceme nijak ovlivnit rozhodován­í zadavatele,“řekl ředitel DSA Daniel Tuček.

Jenže čas běží. Pokud ministerst­vo zdravotnic­tví nestihne do konce roku vyhlásit vítěze, bude muset zadat zakázku těm, kteří létají dosud.

Mluvčí ATE Zuzana Hopjaková nechtěla výběrové řízení ani kritiku oponentů komentovat. Jen opakovala, že výsledky soutěže dosud nebyly oficiálně vyhlášené. „Zatím nebudeme na nic reagovat. Všechno se ještě může změnit,“řekla.

Mlčí zatím i ministerst­vo zdravotnic­tví. Na všechny dotazy MF DNES ohledně tendru odpověděl mluvčí Ladislav Šticha pouze tím, že resort má nyní deset dní na to, aby rozhodl o námitkách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia