MF DNES

Rusko chce základny ve Vietnamu a na Kubě

- — Luboš Palata

Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, dalo by se říci o ruských snahách o obnovení bývalých sovětských vojenských základen ve Vietnamu a na Kubě. Paradoxní na plánu, který včera v ruské dumě připustil náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov, je to, že základny chce znovu otevřít prezident Vladimir Putin, který je přitom osobně v roce 2001 nařídil zrušit.

„Víme o tomto problému, pracujeme na tom,“prohlásil včera Pankov v dumě, kde se ratifikova­la smlouva o nové ruské základně v Sýrii, jež je v současnost­i jediným funkčním ruským vojenským zařízením mimo postsověts­ký prostor.

Kreml plány, o nichž se zprávy objevují už několik let, nevyvrátil. „Mezinárodn­í situace není statická, naopak se podstatně mění,“uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Proto je zřejmé, že všechny země v souladu s národními zájmy vnímají tyto změny a přijímají řešení, která pokládají za nutná,“dodal.

Do tance však musí být dva a situace jak ve Vietnamu, tak na Kubě se od počátku tisíciletí dost změnila. Nemluvě o době, kdy Sovětský svaz v těchto zemích své základny budoval. Na Kubě měl radarovou a špionážní základnu od roku 1967, námořní základnu ve Vietnamu od roku 1979. Teď se však ani jedné z jmenovanýc­h zemí nechce zbytečně dráždit Spojené státy. Havana totiž prožívá po desítkách let amerických sankcí oteplení vztahů s USA a to samé platí o Vietnamu, který potřebuje záštitu Washigtonu v teritoriál­ních sporech s Čínou.

Má na to Rusko peníze?

Otazníky jsou také na ruské straně. V roce 2001 nařídil Putin zrušit základny ve Vietnamu a na Kubě také kvůli velkým nákladům, které jejich udržování vyžadovalo.

Dnešní situace Ruska, které prožívá kvůli sankcím a nízkým cenám ropy už druhý rok recesi, není přitom nijak růžová. Vedle Sýrie má dnes Rusko základny v Kyrgyzstán­u, Tádžikistá­nu, Arménii, silný vojenský kontingent na okupovaném ukrajinské­m Krymu, ruští vojáci jsou také na straně separatist­ů v Donbasu. Přestože Moskva na armádě nešetří, její zdroje nejsou neomezené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia