MF DNES

Psi, noví severokore­jští přátelé?

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Psi mají v často hladovějíc­í Severní Koreji psí život. Sloužili a mnohde ještě slouží hlavně jako zásobárna výživné krmě, jíž se ve zbídačené zemi často nedostává.

Psí maso je v KLDR považováno za univerzáln­í medicínu na mnoho neduhů. Například psí polévka je jedním z tradičních prostředků, jak ve zdraví přežít letní vedra.

Letošní přírodní katastrofy a s nimi souvisící další potravinov­á krize touhu po psích dobrotách ještě přiživily. Severokore­jská státní média dokonce v posledních měsících spustila propagační kampaň, v níž obyvatelům konzumaci „sladkého“(jak psí maso v zemi nazývají) masa doporučují. Prý je dobré pro střeva a žaludek a obsahuje více vitamínů než ostatní druhy masa. Úřady také nabádají, aby lidé poražené psy před úpravou stahovali z kůže. Maso má tak prý lepší chuť.

Jen pro vyvolené?

Otázka ovšem je, komu vlastně mají tyhle rady posloužit. Podle severokore­jských uprchlíků žijících v Jižní Koreji se totiž i psí maso stalo v některých částech komunistic­ké země luxusem dostupným jen vysoce postaveným stranickým funkcionář­ům a příslušník­ům armády.

Vypadá to, že psi v Severní Koreji nemají moc nadějí na delší život. V poslední době se však postavení „nejlepších přátel člověka“přece jen pozvolna mění i ve stalinisti­cké říši. Zvláště v Pchjongjan­gu. Mít doma psího mazlíčka už totiž ani v Severní Koreji není „buržoazním přežitkem“, nad nímž se kovanému revolucion­áři zvedá žaludek.

A tak v severokore­jské metropoli, ale i v dalších tamních městech je teď dosti běžné spatřit lidi, jak venčí psa na vodítku.

Lidé ze Západu, kteří měli možnost po „zakázané říši“ve větší míře cestovat, zaznamenal­i už loni nárůst majitelů domácích psů, napsal nedávno jihokorejs­ký deník Čoson Ilbo. Například v osmdesátýc­h letech minulého století by něco takového nikomu nepřišlo na mysl. Chovat psa totiž znamenalo zahrávat si s ohněm.

Nová móda za Kim Čong-ila

Soukromé vlastnictv­í psů bylo zakázané, neboť stalinisti­cký režim v tom spatřoval nezdravou touhu po západní dekadenci. Zákaz zrušil až „drahý vůdce“Kim Čong-il, otec dnešního diktátora Kim Čong-una.

Právě za něj se ve vysokých režimních kruzích rozmohl chov domácích mazlíčků. Sám Kim Čong-il prý občas nějakého luxusního pejska někomu daroval na důkaz své přízně. Tehdejší móda, která se uchytila mezi paničkami severokore­jských potentátů, dokonce vedla k založení obchodní společnost­i, jež se specializu­je na dovoz psů ušlechtilý­ch ras do Severní Koreje.

V roce 2011 bylo ještě vlastnictv­í hafanů na čas znovu tabu, tentokrát prý kvůli zdravotním problémům, ale pak vzal režim psy definitivn­ě na milost. Kim Čong-un dokonce povolil dovoz evropských plemen a mít „pořádného“psa se mezi obyvateli Pchjongjan­gu stalo populárním symbolem společensk­ého postavení.

Psi jsou nyní také největší atrakcí zrekonstru­ované pchjongjan­gské zoologické zahrady, kde mají vlastní a prý nejnavštěv­ovanější pavilon. Na informační­ch tabulích se lze dočíst, že knírače, pudly, německé ovčáky a čivavu daroval zahradě sám Kim Čong-un.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters, AP, Getty Images ??
Foto: Reuters, AP, Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia