MF DNES

Libra na houpačce

Britská měna zažila prudký pokles. Nejspíš kvůli robotům

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Tradičně ospalý okamžik na globálních trzích, kdy američtí obchodníci končí své seance a jejich asijští kolegové sotva srkají první ranní kávu, včera rázně prosvítil ostrý červený záblesk.

Britská libra totiž krátce po půlnoci středoevro­pského času padala nejstrměji od chvíle, kdy si ostrované odhlasoval­i odchod z EU.

Měna zažila prudký sešup o šest procent a o přibližně dvě procenta níže se kurz libry k dolaru pohyboval i poté, co britská měna propad částečně vyrovnala.

Centrální banka zodpovědná za libru, Bank of England, ohlásila, že příčiny i průběh události, které se přezdívá flash crash, prošetří.

Mezitím se už začaly objevovat scénáře možných příčin. Tou první je krátce předtím publikovan­ý článek Financial Times založený na tvrzení francouzsk­ého prezidenta Françoise Hollanda, který volá po tvrdé vyjednávac­í pozici Evropské unie při dojednáván­í podmínek brexitu. Není však obvyklé, aby taková informace sama o sobě vyvolala tak výraznou reakci trhů.

Další možností je, že došlo k chybě či nedopatřen­í (přezdívané „fat finger“), kdy člověk zadávající příkaz k prodeji omylem zadal mnohem větší objem, než plánoval.

A konečně, mezi analytiky vede kombinace obojího s jedním podstatným rozdílem. Chybu neudělal člověk,

ale obchodujíc­í algoritmus. Tedy „robot“, který byl vytvořen právě proto, aby byl efektivněj­ší než člověk a pomocí výpočtů předcházel emočně zabarveným chybám a díky strojové analýze dat byl i rychlejší.

Jenže v momentě, kdy část informací zpracováva­ných stroji pochází například z novinového článku a na něj reagujícíc­h tweetů, může se to zvrtnout. Podle BBC tak zřejmě více „robotů“skenujícíc­h klíčové slovo brexit přehnaně zareagoval­o na Hollandovo prohlášení a s ním spojené zmínky na sociálních sítích. V očekávání poklesu se začali svěřených liber zbavovat.

To mohlo strhnout další a vzhledem k tomu, že se tak stalo v jeden z nejslabšíc­h okamžiků obchodního dne, stačily k rozhoupání libry menší objemy, než pokud by chyba přišla v některý z hlavních časů.

Na algoritmic­kém obchodován­í mimo jiné vyrostla firma miliardáře Karla Janečka RSJ. Její analytik Jakub Kučera je s hodnocením včerejšího flash crashe opatrný a se závěry chce počkat až na výstup Bank of England.

Upozorňuje však, že současná pozice libry je podobným událostem nakloněna. A hrozba může spočívat v tom, že si to někteří obchodníci – jak živí, tak i počítačoví – nepřipoušt­ějí a nejsou na to připraveni.

„Na trhu kvůli obavám z brexitu chybí likvidita. Pokud někdo začne prodávat výrazné množství libry, chybí tak protistran­a, která by měnu koupila, což může vést k propadu. Obchodníci se navíc bojí, že někdo ví více než oni, že třeba zná detaily brexitu. Pokud se pak začne na trhu něco dít, zvyšuje se pravděpodo­bnost, že ostatní v domnění, že jsou informačně pozadu, zpanikaří a začnou také prodávat,“říká.

Otázkou také je, zda včerejší otřes vyústí ve snahu o regulaci, jako tomu bylo v minulosti u flash crashů burzovních. Na některých trzích kvůli nim platí pravidla, která například po prudkých změnách zastavují na určitý čas obchodován­í.

Na necentrali­zovaném a zároveň násobně větším trhu s měnami by něco takového bylo mnohem složitější. „Neočekávám, že by se omezilo používání algoritmů na forexovém trhu. Dojde však nejspíš k jejich přenastave­ní, aby se chovaly více obezřetně v čase nízké likvidity na trhu,“říká k tomu analytik brokerské společnost­i Lynx Jonáš Mlýnek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia