MF DNES

Češi létali k moři méně, Turecko padlo o 60 %

Španělsko se loni přiblížilo počty cestujícíc­h Řecku, bodovaly hlavně pláže na ostrově Mallorca.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Obavy o bezpečnost letos v létě výrazně překreslil­y mapu destinací, kam se z Česka nejčastěji létá k moři na dovolenou.

Vyplývá to z dat Letiště Praha o počtech cestujícíc­h mezi Prahou a hlavně přímořským­i destinacem­i do pěti hodin letu, která má MF DNES k dispozici.

Nejde o data za celý trh, chybějí v něm odlety z regionální­ch či zahraniční­ch letišť, jde však o relevantní trh, protože výrazná většina Čechů létá na dovolenou právě z Prahy.

Celkový počet pasažérů na letní dovolené klesl o necelá tři procenta. Jednotlivé země bodovaly především podle polohy. „Některé destinace, jako Turecko, Tunis či Řecko, nebyly příliš vyhledáván­y, což se zřejmě projevilo i v poptávce po dovolených. Důvodem byla především bezpečnost­ní situace v těchto zemích,“vysvětlila mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Například do Turecka letělo mezi červnem a zářím téměř o dvě třetiny méně lidí než ve stejném období roku 2015. Dál klesl Egypt, pád se zpomalil u Tuniska. Překvapení­m může být i výsledek Řecka, kam letos letělo o sedm procent lidí méně, přitom o Řecku cestovky s oblibou mluvily jako o „náhradě“za destinace s převahou islámského obyvatelst­va. Například na ostrov Kos letos letělo o 40 procent méně Čechů než loni.

Poptávka po leteckých dovolených se přesunula jinam – především do Bulharska a Španělska, kde počty cestujícíc­h stouply téměř o pětinu. V případě Baleárskýc­h ostrovů a jejich centra Mallorky počet pasažérů vyskočil o 38 procent.

Prodeje klesly o 15 procent

Uspěly i turisticky méně obvyklé cíle – o polovinu stoupl počet cestujícíc­h do Albánie, kterou začala nabízet jako pobytovou zemi řada cestovek, Malta v počtech českých návštěvník­ů překonala Kypr. Výrazný nárůst letecké dopravy z Česka zaznamenal i chorvatský Dubrovnik.

Lety k moři se čím dál víc přesouvají i s cestovkami na pravidelné linky. Do Středomoří míří nejčastěji Travel Service pod svou značkou SmartWings. Konkurence na trasách z Prahy směr jih příští rok zhoustne, například Ryanair začne nově létat na Sicílii.

Podle Kateřiny Petříčkové z Asociace českých cestovních kanceláří letos prodeje zájezdů na léto klesly zhruba o patnáct procent, nejvíce to zasáhlo pobyty s leteckou dopravou. Tento trend by se podle ní letos opakovat neměl. Například v případě Turecka se podle ní začaly prodeje v září zlepšovat.

„V příští sezoně lze díky příznivějš­ím cenám pobytů očekávat návrat Čechů do Turecka, samozřejmě za předpoklad­u, že bezpečnost­ní situace v turistický­ch letoviscíc­h na Turecké riviéře bude nadále stabilní jako dosud. Snížení ubytovacíc­h kapacit ze strany českých CK na rok 2017 proto neočekávám­e tak dramatické, jako byly letošní poklesy,“dodala Petříčková.

Podle statistik asociace letos průměrná cena prodaného zahraniční­ho zájezdu klesla o 350 Kč na osobu, na 12 120 Korun. Za tímto posunem stál pokles cen last minute zájezdů.

Letošní statistiky ukazují i jiný trend – zkracování dovolené. Dovolených pod šest dní letos přibylo o šest procent, nejčastěji zůstávají Češi u moře týden, ukazují data společnost­i Invia. „Lidé rozkládají svou dovolenou do celého roku a vyrážejí na více zájezdů než v minulosti,“vysvětlil Michal Tůma z Invie.

Pražské letiště čekalo u letů do Středomoří větší propad, řada Čechů totiž kvůli nižším cenám raději vyhledává letiště v okolních zemích. I tak nakonec Letiště vyšlo z prázdninov­ého období silnější – v červenci prošlo branami letiště dokonce nejvíce lidí za jeden měsíc v celé historii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia