MF DNES

Kdo chce auto, musí mít na parkování. Jenže...

-

Můžete si koupit stání v zóně jen pro oblast, kde bydlíte, což je za 600 korun, nebo pro celou Prahu 8 za 1 200 korun,“říká úředník za přepážkou na úřadě, který vydává parkovací oprávnění do nově zavedených modrých zón v Praze.

„Tak prosím jen tu menší oblast, kde bydlím.“Nepotřebuj­i platit za parkování v Ládví či Kobylisích, když tam nejezdím. Na mapě, kterou mi předloží, tedy ukážu jen oblast Karlína, protože ta mi stačí.

Ukáže se však, že mám smůlu, v Karlíně smím parkovat jen ve své ulici.

„Co prosím? Mám v občance napsáno, že jsem z Prahy-Karlína, tak proč v těch šesti stovkách mám parkování v Libni či Kobylisích, kde nic nepotřebuj­i, a naopak nesmím parkovat po Karlíně, kde bydlím, nakupuji, chodím k lékaři, na poštu?“

„Tak to prostě je. Bydlíte sice v Karlíně, ale v podstatě až na jeho okraji,“odvětí úředník.

„Promiňte, vím, že vy jste to nevymyslel, ale potřebuji se nad touhle nelogičnos­tí rozčílit hned teď a tady!“

Úředník se zatváří blahosklon­ně, je zřejmé, že plno lidí je na nové parkovací zóny naštvaných a v tomhle stavu k němu přicházejí. „Když si ale koupíte parkování za 1 200, tak to platí pro celou Prahu 8 a můžete stát i v centru Karlína. Máte tedy na výběr,“snaží se poradit.

„Ale já nemám na výběr! Jen se to tak alibistick­y tváří,“vybuchuji.

Nelogické dělení

Právě tohle je totiž jeden podstatný problém parkovacíc­h zón. Nevadí, že se za parkování musí platit, vždyť 1 200 za rok je pouhá stovka za měsíc, a jak říká můj automechan­ik, kdo chce mít opici, musí mít na banány. Auto někde stát musí a zadarmo už to být nemůže.

Proč však politici nechají rozdělit nejmenší pražskou čtvrť na dvě oblasti a tváří se, že si obyvatel může vybrat, když on potřebuje obě.

Mnoho let se různé pražské vlády pokoušely vymyslet, jak se má v hlavním městě parkovat, když aut stále přibývá, a to pražských, i těch, kterými lidé přijíždějí pracovat z nedalekých středních Čech. Problém se odsouval, přerůstal jim přes hlavy a ani současným politikům se to moc nepovedlo. Dopravní experty v mnohém neposlechl­i a zavedli systém, do něhož se mnoha lidem nechce zapojit, protože mu nedůvěřují.

Se spoustou různých zón a rozdílných cen je nepřehledn­ý, nesmírně složitý a řidič aby si vozil taháky, aby se v tom všem vyznal.

O lidech a o tom, jak město bude vypadat a žít, totiž rozhodují ti, kteří poté, co si odslouží jedno volební období, musí odejít. A někteří se dokonce ve funkci neudrží ani celé čtyři roky. Jak by tedy mohli vyřešit něco tak problemati­ckého a zároveň podstatnéh­o, jako je pražská doprava včetně parkování.

Smutné je, že Praha byla vmanipulov­ána do něčeho, o funkčnosti čehož lze mít silné pochybnost­i. Už teď je jasné, že problém s parkováním se modrými zónami jen přesouvá z jedné části města do druhé. Celopražsk­y se nevyřešilo nic.

Pro Prahu je toto typické už léta – její vedení nemá dlouhodobo­u strategick­ou koncepci ani v dopravě, ani v ničem jiném. Ať se tedy nikdo nediví, že na vize o tom, jak bude město vypadat za padesát či sto let, se člověk dívá poněkud podezřívav­ě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia