MF DNES

Zvonokosy v pražské Troji aneb spor o záchodky

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Slavný satirický román Zvonokosy se odehrává ve Francii dvacátých let minulého století. Jako by však byl opsán z dění v současné městské části Praha-Troja.

Ve Zvonokosec­h jde o obecní pisoár. Jeho vybudování rozdělí městečko na dva nesmiřitel­né tábory: záchodobij­ce, reprezento­vané především starou pannou Eulálií Čubíkovou, a záchodomil­ce, které vede starosta Bartoloměj Pěšinka.

Spor o pisoár vyústí nejprve ve rvačku a zničenou sochu svatého Rocha a posléze ve střelbu, a dokonce jednoho mrtvého.

I v pražské Troji jde o záchodky. Před mnoha lety je na své Vinici svaté Kláry chtěla začít budovat Botanická zahrada Praha. Měly sloužit jejím návštěvník­ům a hostům zdejšího viničního domku. Novodobí trojští záchodobij­ci však zvedli prapor úplně stejně jako Eulálie Čubíková, jenom nezačali argumentov­at mravností, nýbrž „krajinným rázem“a „geniem loci“.

Jsou to ještě slabší argumenty než volání po mravnosti z úst staré panny Eulálie. Ta totiž ze svého okna skutečně mohla vidět močící spoluobčan­y, zatímco slavné trojské záchodky by byly umístěny pod zemí, tudíž by krajinný ráz zcela jistě nenarušily.

Už to není humorné

A pokud jde o genia loci, očurané zídky na Vinici svaté Kláry ho dotvářejí opravdu svérázným způsobem.

Eulálie Čubíková si kompenzova­la svůj mindrák z toho, že o ni jaktěživo nezavadil žádný chlap. Co si kompenzují trojští představit­elé, se mohu jen dohadovat. Výsledkem však je, že botanická zahrada utratila ve sporech s Trojou hodně přes milion korun za právníky a záchodky dodnes nestojí.

Bohužel, s jídlem roste chuť. Záchodky byly jenom začátek a Troja už dokázala Zvonokosy mnohonásob­ně trumfnout. Nyní tamní záchodobij­ci komplikují zahájení výstavby nového pavilonu pro gorily, které jsou v tom stávajícím ohroženy povodněmi, a již dříve zablokoval­i stavbu nové centrály záchranky. Například...

A to už nemá s humorem a nadsázkou Zvonokos vůbec nic společného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia