MF DNES

Spisovatel­é

- Miroslav Korecký

Trumpovo vítězství v republikán­ských primárkách bývá dáváno do souvislost­i s několika nedávnými událostmi v Evropě – britským referendem o odchodu z EU, postupem Norberta Hofera do druhého kola prezidents­kých voleb v Rakousku, úspěchy protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo nebo třeba rostoucí popularito­u Marine Le Penové ve Francii. V českém kontextu je pak jako blíženec těchto společensk­ých nálad zmiňována popularita prezidenta Miloše Zemana, respektive samo jeho zvolení.

Tyto fenomény vedou jednak k lamentován­í nad tím, že svět se řítí do záhuby, jednak k banálnímu meditování o povaze měnícího se světa v éře údajného panování internetu a sociálních sítí, a konečně ke hledání viníka. Tím je samozřejmě bílý muž. Ten může už padesát let v Evropě a v Severní Americe za všechno. To, co se děje dnes, je tedy jeho vzpoura, někteří se špatně skrývanou škodolibos­tí dodávají „poslední vzpoura“.

Hlasatelé apokalypsy

Než se dostaneme k mytickému bílému muži, zastavme se nad tou tragédií. Svět se řítí do záhuby v podstatě od dob svého vzniku, jen v některých dobách se řečnickým jezdcům apokalypsy naslouchá více. Mistry v hlásání záhuby lidstva bývali ekologové, jejichž hlas je dnes slyšet podivně slabě. O to, kdo zavede svět do větší a hlubší propasti, se tak překřikují na jedné straně reakční obhájci „tradičních hodnot“, kteří hovoří o změkčilé mladé generaci, zanikající rodině či invazi muslimů, a na straně druhé samozvaní obhájci „liberální demokracie“, kteří – poněkud paradoxně – vidí zánik liberální demokracie v samotných demokratic­kých volbách.

V Británii si odhlasoval­i voliči brexit, jinde zvolí populistu prezidente­m, a v Americe dokonce možná předají jaderný kufřík televizní celebritě, která si nevidí do úst.

Spíše než k reálné tragédii však dochází ke změně veřejného obrazu, jsou artikulová­ny názory, jež dříve směly zaznívat jen potají, k zaujetí voličů se používají metody, které útlocitněj­ším připomínaj­í cirkusové vyvolávače, a oni by raději nedělní školu. V klasické americké komedii Krotitelé duchů dostane hrdina v podání Billa Murraye výpověď z univerzity, protože nedělá dost seriózní vědu, slovy děkana, který jej ze školy vyhazuje: „Ve vašem podání je věda dojná kráva nebo cirkus!“A tatáž slova by mnozí supervážní hlasatelé apokalypsy a strážci nad patřičnost­í liberální demokracie rádi vmetli některým současným politikům, kteří slaví úspěch: Borisi Johnsonovi, Donaldu Trumpovi či Miloši Zemanovi.

Jenomže politika je – mimo jiné – taky dojná kráva a cirkus. Rozhodně nemá nic společného s nedělní školou, a dokonce ani s akademický­m diskusním klubem.

Zářným příkladem zasmušiléh­o intelektuá­la, jenž se obává budoucího vývoje, je třeba český novinář Tomáš Klvaňa, někteří si jej budou pamatovat coby někdejšího mluvčího Václava Klause. Vydal nedávno knihu Fenomén Trump: Poslední vzpoura bílých mužů, kterou můžeme brát za manifest podobného přístupu.

Nechme stranou, že Klvaňova publikace je spíše směsí banálních postřehů, osobních vyznání směrem k dospívajíc­ím dcerám a více či méně nudných historek z Minnesoty, kde autor kdysi pobýval. Ve světle skutečnost­i, že se Klvaňa obvykle stylizuje coby znalec americké politiky, je jeho selhání přímo grandiózní.

Nabízí stesky místo analýzy a mnohé jeho postřehy jsou hlavně důkazem toho, jak moc světu kolem sebe nerozumí. Sám se stává tím bílým mužem, jehož svět zaniká, a on si s tím neví rady. Tak jako jiní se obává infantilit­y, vulgarity a hrubosti. Vadí mu, že v televizi mají úspěch hlavně zábavní lidé, že v politice získávají navrch charizmati­čtí řečníci a obratní diskutéři před strnulými úředníky a mudrlanty.

Ze všeho viní samozřejmě média a internet. Ideální by bylo, kdyby prostředni­ctvím médií promlouval­i k masám dobře vybraní moudří lidé a poučovali je. I to se však děje, jen se na to málokdo dívá. Příznačné je, když Klvaňa za vzor kvalitního televizníh­o diskusního pořadu dává bizarní slovenskou show Večery pod lampou (cudně přitom zamlčí, že je v něm pravidelný­m hostem), což je nudný pořad, v němž ve ztemnělé místnosti medituje skupina zpocených postarších (bílých) mužů a dává k lepšímu svoje apokalypti­cké vize.

Stěží lze uvěřit, že člověk s tak dlouhou mediální praxí a zkušeností včetně působení v zahraničí dospívá nakonec k banálním závěrům typu, že média jsou povrchní a lidé dávají přednost zábavě. Také u Klvani dojde na bílé muže, jejichž vzpouru si ostatně vytkl rovnou do podtitulu knihy. S těmi jakožto páteřními voliči „zlých“(Trumpa, Zemana, Alternativ­y pro Německo, brexitu, krajní pravice) se dnes rádo operuje coby s nevzdělano­u a frustrovan­ou kastou, na niž se poněkud zapomnělo.

Levicoví mudrlanti obvykle mluví o ničivých důsledcích kapitalism­u a frustraci primárně ekonomické: manuálně pracující ztrácejí zaměstnání i ekonomicky udržitelné postavení, cítí se opuštěni levicí, jež je poztrácela v honbě za menšinami a nejrůznějš­ími znevýhodně­nými skupinami a oni teď raději volí „fašisty“.

Konzervati­vní mudrlanti vidí frustraci bílých mužů jako kulturní: všude je politická korektnost, ohledy k ženám a menšinám, upadá klasická rodina, zanikl patriarchá­t (pokud vůbec existoval) a bílí muži ztratili půdu pod nohama. Volí „fašisty“, protože doufají, že vrátí starý svět, v němž jim bylo dobře. Nebo si to aspoň myslí.

Existují však ještě jiní bílí muži, a to jsou ti, kteří z pohodlí akademický­ch kateder, redakcí, think-tanků a samozřejmě také kanceláří nejrůznějš­ích poradců, marketérů či vyšších úředníků „řídili svět“.

Pozornost byla namířena na ně, jejich myšlenky zaznívaly éterem, jejich názorům naslouchal­i mocní. Jenže přicházejí jiní mocní a ti mají své poradce. Éterem zaznívají jiné myšlenky, a ačkoli těm předchozím nikdo nezamezuje vystupovat v médiích a prezentova­t jejich názory, posluchačů nějak ubylo. Tak ke zbývajícím­u hloučku promlouvaj­í o apokalypse, o hrozícím zániku světa, své politické nepřátele líčí jako ďábly a nacisty. Ztrácejí půdu pod nohama přesně tak, jak to podsouvají „bílým mužům“coby svým literárním postavám. Ztrácejí smysl pro proporce a v posledku pro realitu.

Provokatéř­i, ne despotové

Ano, Miloš Zeman svými výroky rozděluje veřejnost a ne každému musí jeho názory a provokace vyhovovat. Ale nezavádí tu diktaturu, nedělá nic nebezpečné­ho a za pár let mu funkční období vyprší. Žijeme v demokracii. V té žije i Velká Británie, a bude tomu tak i poté, co odejde z Evropské unie. Ministr zahraničí Boris Johnson si sice libuje v provokacíc­h a varietních výstupech, ale byl také osm let úspěšným starostou Londýna, jednoho z největších evropských měst. Donald Trump je stárnoucí narcis se zálibou v bombastick­ých prohlášení­ch, a pokud by se stal prezidente­m, jistě by vnesl trochu vzruchu do zatuchlých prostor Oválné pracovny. Pravděpodo­bnost, že by rozpoutal třetí světovou válku nebo proměnil USA v totalitní stát, je však u něj zhruba stejně velká jako u jeho soupeřky Hillary Clintonové, možná menší.

I jemu však funkční období jednou vyprší – pokud bude vůbec zvolen. U Trumpa nevíme s jistotou, co udělá v příští minutě – za to u Hillary Clintonové to víme zcela bezpečně. Na budoucnost­i je přece krásné, že ji neznáme. Zoufalí bílí muži, kteří dříve rádi budoucnost předpovída­li a někdy jim to i vycházelo, se cítí bezpečně jen v případě, že ji znají, nebo si to aspoň myslí. Tento týden se konalo tradiční výjezdní zasedání sněmovního

podvýboru pro heraldiku a vexilologi­i

v poslanecké­m rekreačním středisku v Lipnici nad Sázavou. To je příjemná složená z historika Zdeňka Bezecného (TOP 09), komedianta Vítězslava Jandáka (ČSSD) a renesanční bytosti Augustina Karla Andrleho Sylora (Úsvit), která si na Vysočině o erbech, vlajkách, historii a tak vůbec o životě. Malým stínem aktuálního dýchánku bylo, že ani na Vysočině zrovna nerostou houby.

Předsedovi ANO Andreji Babišovi se málem podařilo s nímž ODS naposledy, v roce 2006, vyhrála volby. Modří ptáci se tehdy dušovali, jak zavedou

No, nějak se to nepovedlo, teď ale jejich sen zčásti zhmotnil Babiš. Jeho růžové lejstro má strany dvě, a navíc bude platit jen pro zaměstnanc­e. Takže je vidět, že

jsou o něco prozaičtěj­ší než sny někdejšího ekonomické­ho experta ODS Vlastimila Tlustého.

Někdy člověk prozradí víc, než by sám chtěl. „Jedu volební kampaň,

napsal veřejně šéf pražské ODS Filip Humplík. Problém je v tom, že kampaň ještě zdaleka nekončí. Nepočítá tedy už ODS s tím, že by se jí

voleb do Senátu jakkoliv týkalo? Tak to o prsa stihli ještě

Na poslední chvíli před volbami vláda schválila vyšší minimální mzdu a také kompenzace pro propuštěné horníky z dalších dolů. Před nimi to byli

A4. kolo roku 2026,

pánská společnost tři dny povídá splnit volební slib, daňové přiznání na jednu stranu sny ministra financí jsem k dispozici,“ a horníci. Horkou chvilku za to nedával. po neděli devítiměsí­ční studium druhé metaři, uklízečky penzisti, učitelé, lékaři, sestry, hasiči, policisté či úředníci.

Další profesní či jiné skupiny, které nestačily natáhnout ruku, si musí rok počkat na další volby. Naštěstí jsou teď volby každý rok

takže se na všechny dostane, na některé dokonce mockrát.

Ukázalo se, že ministr vnitra Milan Chovanec své na plzeňské právnické fakultě zakončil bakalářsko­u prací, v níž zcela okopíroval dlouhé pasáže z on-line

až do

výpisků jednoho přeloučské­ho maturanta.

Vzhledem k úrovni plzeňských práv to ještě není tak špatné, tam by možná prošla i čtvrtletní písemka z prvního stupně základní školy.

hlavní manažerce ANO Erice Duchanové zřejmě způsobil její šéf Andrej Babiš, když v přímém televizním přenosu oznámil, že

ANO dalo peníze na opravu silnic v krajích.

Tak jsme zvědavi, jak se anonisté plácli přes kapsu!

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vzkázal komunistům, že jestli s ním chtějí jít do vlády, A už je to tady: kandidát KSČM na středočesk­ého hejtmana Zdeněk Štefek zopakoval, že Milada Horáková sice prováděla protistátn­í činnost, ale

Tak vida, z komunistů už jsou úplní andělé!

musí se trochu zcivilizov­at. trest smrti by jí

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia