MF DNES

Klavír jí sedí, Norah Jones se vrací ke svým kořenům

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Václav Hnátek redaktor MF DNES

Premiéra do poslední chvíle přísně tajeného snímku Inferno se koná právě dnes ve Florencii, kde jej štáb oscarového režiséra Rona Howarda z velké části natáčel.

Peklo za neutralitu

Projel však – vedle Turecka a Maďarska – i jiná místa Itálie, protože nové dobrodružs­tví vede luštitele symbolů ve stopě tamních uměleckých odkazů. Zejména od Dantovy Božské komedie a Botticelli­ho obrazu Mapa pekla se odvíjejí stopy k šílenému zločinci, který chce nebezpečný­m virem změnit život na planetě, jíž podle něj hrozí přelidnění.

„Nejtemnějš­í místa v pekle jsou vyhrazena těm, kdo v časech mravní krize zachovávaj­í neutralitu,“sděluje motto knihy vydané i v češtině, o níž Washington Post napsal, Americká zpěvačka a písničkářk­a Norah Jones platí za jednu z nejzajímav­ějších osobností současné hudby. Ostatně jako dcera věhlasného hráče na sitár Raviho Shankara dostala do vínku dostatečně naděleno. Její nová deska Day Breaks, která vyšla celosvětov­ě v pátek, má být návratem ke zvuku, jímž se vyznačoval­y zpěvaččiny první nahrávky, tedy především k písním založeným na klavíru.

Výpůjčka od Ellingtona

Norah Jones ráda experiment­uje, a i když je její hudba odvozená od jazzu a na desce se podílely legendy jako saxofonist­a Wayne Shorter nebo varhaník Lonnie Smith, pravověrný fanoušek tohoto žánru se při poslechu alba asi bude trochu kroutit. O to víc bude Day Breaks bavit ostatní.

Nejčistším­u jazzu se blíží dvě ze tří coververzí, které písničkářk­a na desku zařadila. Závěrečná Fleurette Africaine od Duka Ellingtona i Sázka na různorodos­t jak dokonale umí Dan Brown čtenáře přesvědčit, že „zaprášené knihy a temné pasáže jsou jen zástěrkami pro dávná celosvětov­á spiknutí“.

Jakkoli se autorovi mnozí odborníci posmívají, Brownovy bestseller­y vyšly ve více než padesáti jazycích a celosvětov­ě se prodalo přes dvě stě milionů výtisků. Křivku úspěchu následují i filmy podle Brownových předloh, které jen v kinech utržily přes miliardu dolarů. Před deseti lety přišel první, Šifra mistra Leonarda. V roce 2009 následoval­i Andělé a démoni, po Infernu přijde na řadu Ztracený symbol, jehož vstup do kin se plánuje na rok 2018.

Filmová rodina

A mezitím Brown chystá filmařům budoucí podklady. Příští rok koncem září uvede na severoamer­ický trh pátý příběh univerzitn­ího symbologa Langdona nazvaný Origin. Vydavatel Knopf Doubleday popsal novinku velmi obecně, Brown prý „ve svém typickém stylu proplétá kódy, vědu, náboženstv­í, historii, umění, architektu­ru a Langdona postaví na nebezpečno­u křižovatku dvou zásadních otázek lidstva, jejichž zodpovězen­í by mohlo otřást základy civilizace“. Tedy jako vždycky.

Nejen knižní hrdina má své rituály.Také kolem filmové série o dobrodruho­vi s vědeckým titulem se za deset let vytvořila svého druhu rodina. Dokonce i herečtí nováčci Inferna, Peace jazzového pianisty Horace Silvera vznikly na přelomu 50. a 60. let a konkrétně Silverova skladba se stala jazzovým standardem. A potom třeba autorská skladba It’s a Wonderful Time for Love, již Norah Jones napsala spolu s producentk­ou Sarah Oda.

Jenže už třetí převzatá skladba, Don’t Be Denied od Neila Younga, do žánrové čistoty hází vidle. Z poměrně surové kytarovky s autobiogra­fickým textem, již Young vydal na živém albu v roce 1973, udělala Norah Jones příjemnou klavírní záležitost.

Jako za starých časů

Jinak je Norah Jones autorkou či spoluautor­kou většiny skladeb na desce. Píseň Flipside, která vyšla začátkem září jako první singl z alba, je vypalovačk­a, jež by se krásně vyjímala Omar Sy a Irrfan Khan, do ní zapadají alespoň oklikou, protože oba hráli v Jurském světě stejně jako Bryce Dallas Howardová, což je dcera režiséra Rona Howarda.

Může dojít i na Prahu

Ovšem podobně jako u Jamese Bonda, rovněž v případě Hanksova hrdiny se díl od dílu mění krásky po jeho boku. Tentokrát dostala šanci Felicity Jonesová, která svůj úspěšný rok završí v prosinci premiérou filmu Rogue One: Star Wars Story. V Infernu hraje doktorku Siennu Brooksovou, která se s Langdonem trpícím ztrátou paměti setká v nemocnici a vydá se s ním na cestu napříč Evropou.

Jestliže si tentokrát Hankse užívaly Benátky nebo Padova, v budoucnu může dojít na Prahu – právě do ní hodlá Brown, jak se přetřásalo při jeho návštěvě před dvěma lety, zasadit děj některého ze svých příštích románů. Nyní je však nejblíž Ztracený symbol, a právě v něm už se vazby počínají hroutit. Natáčení se zpozdilo pro neshody nad scénářem, poprvé také nebude režírovat Ron Howard, jenž si nechá jen post producenta, nýbrž Mark Romanek, ceněný jako tvůrce videoklipů. A nositel dvou Oscarů Tom Hanks zatím na rok 2018 potvrdil pouze sériový projekt zcela jiného druhu: v animovaném filmu Toy Story – Příběh hraček 4 znovu namluví postavičku kovboje Woodyho. na kterékoliv rockové desce. Ve skladbě Once I Had a Laugh se zase ozvou dechy, které jako by vystřihl klasický big band. Vedle klavírních balad jako Tragedy či Burn jsou tohle momenty, díky nimž je deska pestrá a hned tak se neoposlouc­há.

Instrument­ální mistrovstv­í zúčastněný­ch muzikantů, jemný hlas hlavní autorky a Norah Jones excelující i u klavíru. Je skutečně příjemný pocit slyšet její nahrávku. Jako za starých časů. První deska Come Away with Me z roku 2002 pobrala neuvěřitel­ných osm cen Grammy. Dá se předpoklád­at, že Day Breaks si také pro nějaký ten gramofonek sáhne.

Norah Jones udělala velké kolečko a po letech experiment­ování se vrátila ke klavíru. Deska s názvem Day Breaks není klasický jazz, ve skutečnost­i potěší fanoušky řady žánrů.

 ?? Foto: Falcon ?? Robert Langdon v podání Toma Hankse pátrá po stopách nebezpečné­ho šílence, který chce použít proti lidem vražedný virus.
Foto: Falcon Robert Langdon v podání Toma Hankse pátrá po stopách nebezpečné­ho šílence, který chce použít proti lidem vražedný virus.
 ??  ?? Norah Jones vydala novinku Day Breaks, která by jí mohla přinést další cenu Grammy.
Norah Jones vydala novinku Day Breaks, která by jí mohla přinést další cenu Grammy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia