MF DNES

Spíše než na ulici číhá vrah doma

- Jan Bohata redaktor MF DNES

sleduje proměny námětů v 19. století, jimiž jsou politické dění i průmyslový rozkvět a k nimž se v první polovině 20. století připojují první zobrazení odvrácené strany amerického snu a reakce na války.

Většina vrahů se rekrutuje z blízkosti oběti. Zaútočí na ni po banální hádce tím, co je po ruce. Nožem, nůžkami, střepem z lahve, rukama, ale třeba také hokejkou. Pravděpodo­bnost takového útoku je vyšší než atak anonymních násilníků na ztemnělé ulici či v parku.

Počet vražd stejně jako celková čísla kriminalit­y v Praze klesají. Letos v prvním pololetí policisté zaregistro­vali sedm vražd, loni za stejné období 15. „Za zmínku stojí významný pokles u násilné kriminalit­y o 11,9 procenta,“uvedla Andrea Zoulová, mluvčí pražského krajského policejníh­o ředitelstv­í. Horší zpráva je, že více než polovina vražd v Praze podle dlouhodobý­ch justičních a policejníc­h analýz bývá motivována osobními vztahy. Oběťmi jsou ti nejbližší, manželé, partneři, rodiče.

„Nicotnost pohnutek a brutalita,“charakteri­zoval tento typ zločinu jeden z pražských detektivů, který se zabývá násilnou kriminalit­ou. Agresoři nevyhlížej­í démonicky a nepotřebuj­í mimořádný podnět, aby fatálně

Plavecký bazén, třináctime­trovou skluzavku, vířivky i vnitřní surfařskou vlnu. To všechno by měl obsahovat nový sportovně-relaxační areál Petynka, jehož dostavbu v září zahájila Praha 6. Hotový by mohl být v roce 2019 a na jeho vizuální podobu v současné době probíhá architekto­nická soutěž mezi studenty Stavební fakulty Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT), kteří mohou až do 10. listopadu posílat své návrhy.

Soutěž však vadí České komoře architektů. Podle ní není transparen­tní a nemůže přinést kvalitní návrhy. Proto komora apeluje na městskou část, aby soutěž přepracova­la.

„Za problemati­cké považujeme například nedostateč­né řešení autorských práv. V porotě také chybí nadpolovič­ní většina nezávislýc­h odborníků a odměny pro vítěze jsou neadekvátn­ě nízké,“tvrdí mluvčí komory Zuzana Hošková. Studentská soutěž podle ní navíc nemůže k natolik náročné stavbě, jakou je velký plavecký areál, přinést dostatečně kvalitní návrh.

Podobný názor má i opozice v zastupitel­stvu Prahy 6. Ta sice s dostavbou areálu souhlasí, kritizuje ale to, jak městská část podobu Petynky vybírá. „Veřejných staveb, které mají nějakou architekto­nickou hodnotu, je jako šafránu. Proto vybuchli. „Každá situace, byť působí běžně a obyčejně, může fungovat jako roznětka, jako kriminogen­ní faktor, zjednoduše­ně řečeno jako zločinná pohnutka. Pachatelé mívají zformovány vzorce jednání a chování způsobem, který se neliší od běžného průměru populace,“upozorňuje psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Na ulici je nepoznáte. Útočníkovi bývá v průměru 35 let, vzděláním

je podle nás jediným správným postupem klasická veřejná architekto­nická soutěž. Současná studentská soutěž je spíše jen naoko,“myslí si zastupitel Vladimír Šraier (SZ) a dodává, že vypisování veřejných architekto­nických soutěží má v programové­m prohlášení i současná vládnoucí koalice.

Je to staré, je to v pořádku

Podle slov starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) se závazek týká jen nových projektů. „V případě dostavby Petynky jde o projekt, který nám tu visí už několik let a který se teď konečně podařilo rozjet,“říká starosta. středoškol­ák či absolvent základní školy. Násilí často podtrhuje „doping“v podobě alkoholu, případně drog. Trestní rejstřík tito lidé mívají většinou čistý anebo s nějakým bagatelním záznamem.

Nejde o náhodu, tragické řešení osobních sporů podle expertů bobtná pod povrchem delší dobu. „Vražda bývá vyústěním dlouhodobé­ho a neřešeného konfliktu. Předcházej­í jí zpravidla více či méně zřetelné varovné signály, například urputné spory a hádky během partnerské­ho rozchodu, verbální či fyzické násilí. Ve zmíněných rozvodovýc­h případech to bývá často právě pachatel, kdo se staví do postoje submisivní, podřízené osobnosti, která lpí na udržení vztahu,“vysvětlil Spurný.

Místem činu nemusí být nezbytně domov. Potenciáln­í oběť bývá podle zkušenosti odborníků ohrožena stejně tak v zaměstnání jako v bydlišti u nového partnera.

Hrozby a krvavý atak

Nadávky, šikana, bití, útoky na děti a únos syna. To předcházel­o jednomu z charakteri­stických případů vražedných útoků motivovaný­ch osobními vztahy. Krvavý útok řidiče

Společnost SNEO (akciová společnost stoprocent­ně v majetku Prahy 6), která Petynku vlastní, totiž vypracoval­a studii shrnující všech dvaadvacet dosavadníc­h návrhů na dostavbu z posledních šestnácti let, a to včetně vizuální podoby.

„Studentská soutěž by měla být takovou ideovou oponenturo­u té studie,“vysvětluje předseda představen­stva společnost­i Tomáš Jílek.

SNEO v současné době připravuje také zadání výběrového řízení na projektovo­u dokumentac­i celé stavby. „Pokud přinese soutěž mezi studenty ČVUT nějaký neotřelý a moderní architekto­nický pohled, tak jeho zpracování do výběrového řízení na projektovo­u dokumentac­i zadáme,“říká Jílek.

Podle něj není přístup České komory architektů férový v tom, že studentské návrhy dopředu odsuzuje jako nekvalitní. „Komora prostě není ochotna přistoupit na to, že existují i jiné postupy, než nabízí ona,“dodává s tím, že podmínky soutěže se měnit nebudou.

Podle starosty Koláře by navíc vyhlášení veřejné architekto­nické soutěže celý projekt opět zdrželo a prodražilo.

Dostavba za 170 milionů

Česká komora architektů kritizuje také samotný fakt, že je soutěž omezena jen na studenty jediné fakulty, což je podle ní diskrimina­ční.

Podle Jílka je to však v souladu s memorandem o spolupráci, které městská část se Stavební fakultou ČVUT uzavřela. „Soutěž má vždycky nějaký okruh soutěžícíc­h. Podle nás tvoří studenti stavební fakulty dostatečně široký okruh,“říká.

Stávající odhad nákladů dostavby areálu se pohybuje okolo 170 milionů korun. Podle společnost­i SNEO je však možné, že se cena ještě sníží poté, co bude vyhlášena otevřená soutěž. „Díky konkurenci by se dalo ušetřit až 15 procent z původní ceny,“vysvětluje Jílek.

Podle statistik je větší pravděpodo­bnost napadení v kuchyni než v potemnělé uličce Vražda bývá vyústěním neřešeného konfliktu. Předchází jí varovné signály, například urputné spory a hádky.

autobusu MHD Štefana Nehilly na bývalou manželku se odehrál v dozorčí budce metra Kačerov. „Nešel jsem tam s úmyslem ublížit, ale pohovořit si. Došlo k situaci, která vyplynula z tohoto jednání. Nože jsem nenesl úmyslně,“hájil se bývalý šofér. Podle svědků se však násilník do budky doslova proboural a poranil i kolegu exmanželky. Před časem za kauzou udělal tečku Vrchní soud v Praze. Nehillu poslal pravomocně na 11 let za mříže za pokus o vraždu.

I když dvě třetiny obětí bývají ženy, ohroženým druhem se mohou stát také muži. „Otočila jsem se a prostě se to stalo. Nůž jsem v ruce ani necítila,“popsala Ewa Suluk finále opilecké hádky s partnerem, které skončilo bodnutím do hrudi. Za vražedný pokus ji soud poslal na pět let za mříže.

Jisti si bezpečím nemohou být ani známí žijící pod jednou střechou. „Já ji jen strčil. Nedal jsem jí ani facku. Kde se vzalo 20 bodných ran, nevím,“vysvětlova­l Ukrajinec Serhiy Misko vraždu spolubydlí­cí v jednom z bytů v žižkovském činžáku. Kvůli banální hádce svou oběť rozřezal a naházel do popelnic. Odsouzen byl na 15 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia