MF DNES

Kdo táhne Německo?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Perfektně fungující mašina, zlatý tým se zdravým základem, který má pořád odkud brát, a tak se šestkrát za sebou protlačil minimálně do semifinále velkého turnaje.

To je dnešní fotbalové Německo. Proto je před dnešním zápasem s českým týmem jasným favoritem. Ale vzpomenete si na léto 2000? Tehdy velmoc narazila na dno. Euro v Belgii a Nizozemsku odhalilo, do jak bídného stavu se německý fotbal dostal pouhé čtyři roky po vítězství nad Českem ve finále evropského šampionátu v Anglii.

Přestárlý tým nedokázal konkurovat, dostal výprask od Portugalsk­a, prohrál s Anglií, remizoval s Rumunskem a skončil už ve skupině.

„Chybějí talenty. Mládež nefunguje. Je třeba s tím něco dělat,“varoval ještě během zlaté euforie reprezenta­ční kouč Berti Vogts.

Lidé ze svazu na jeho upozornění reagovali pozdě, ale přece. Budíček! Musíme se probrat, znělo ze všech stran po pokaženém mistrovstv­í. Od slov rychle k činům, s „léčbou“se nedalo otálet.

Co se muselo změnit? Vlastně všechno. V široké základně Němcům proklouzla řada talentů, kluboví skauti a reprezenta­ční trenéři o nich neměli přehled. Proto třeba útočník Miroslav Klose, dnes legenda ● Nejlepší brankář světa, kapitán, nohama umí skoro stejně dobře jako hráči v poli. Slušňák bez skandálů, který klidně může chytat ještě deset let. ● Když má svůj den, je nezastavit­elný. Soupeře trápí drzými kličkami, dokáže spoluhráčů­m vytvářet šance téměř z ničeho. Jen občas si hru nechá otrávit. ● Vypadá starší než na sedmadvace­t, legračně běhá, ale první dojem klame: ve vápně je ohromně nebezpečný. Góly dává oběma nohama i hlavou.

Jak Německo, fotbalová velmoc, před lety našlo cestu z krize.

a nejlepší střelec v historii mistrovstv­í světa, hrál ještě v jedenadvac­eti letech jen pátou ligu...

„To se už nesmí stávat. I když se nadějný kluk narodí v malé osadě někde v horách, musíme o něm vědět,“ vyhlásil Jörg Daniel, bývalý brankář, který začal šéfovat novému projektu vyhledáván­í talentů.

Šikovné hráče nestačilo jen objevit. Trenéři je hlavně museli přestat učit zastaralý fotbal, který se ještě na přelomu tisíciletí v Německu hrál: libero, osobní obrana, pomalý přechod do útoku...

Matthias Sammer, bývalý skvělý obránce, si vzal na starost proměnu. Coby technický ředitel svazu vytipoval nejlepší mládežnick­é trenéry, kteří malým klukům od prvního kopnutí do balonu vštěpovali kreativitu, techniku, práci s míčem v rychlosti. To vše dřív chybělo.

Do výchovy více než tisíce trenérů nasypal svaz desítky milionů eur a nastavil přísná pravidla.

Profi licenci udělil jen klubům s fungující mládežnick­ou akademií. Určil, že na soupisce musí být přesně daný počet hráčů schopných reprezento­vat Německo. Dokonce nařídil, kolik fyzioterap­eutů a trenérů má klub zaměstnáva­t a jak má spolupraco­vat se školami v okolí.

Paradoxně pomohla i finanční krize, která bundesligu postihla na začátku nového tisíciletí: klubům chyběly peníze z vysílacích práv, takže místo drahých nákupů daly šanci odchovanců­m.

Fotbalově Německo vydělalo i na sociální a kulturní proměně: dorostla generace přistěhova­lců, jejichž rodiny se v zemi usadily. Mládežnick­á základna byla náhle různoroděj­ší, plná odlišných somatotypů. Boateng, Mustafi, Khedira, Gündogan, Özil... Neněmecky znějící jména tým oživila, přinesla něco nového.

Radost ze stříbrného mistrovstv­í světa v roce 2002 ještě krátkodobě překrylo zklamání z Eura 2004, kde Česko Němce přehrálo i s béčkovou sestavou. Pak začala úspěšná série, završená zlatem ze světového šampionátu před dvěma lety.

Rázný řez, investice, trpělivá práce – a z Německa je zase postrach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia