MF DNES

Testujeme víc koní. Klidně i ve tři v noci

- — Matěj Tomíček Tomáš Macek redaktor MF DNES

Je mu pětadvacet, přesto už nasbíral osm startů ve Velké pardubické. V neděli ho čeká devátý, stejně jako před rokem pojede Josef Váňa mladší v sedle problémové­ho Rabbit Wella. „Snad na startu odskočí,“přeje si.

Devátý start. Jste ještě nervózní?

Už to neřeším. Před Velkou pardubicko­u mám ještě osm dostihů, v sobotu tři, v neděli pět, je to jako normální den.

V zimě se vám narodila dcera, jste i proto klidnější?

Možná ano, rád bych pro ni vyhrál. Rodina je pro mě na prvním místě, ale pořád je to práce, kterou musíme dělat na maximum.

S Rabitt Wellem jste už loni patřil mezi favority. Má na to, aby letos vyhrál?

Udělali jsme pro to maximum. Startoval letos jen dvakrát v Pardubicíc­h, zdá se fit. Loni jsme byli favority, protože jsme vyhráli třetí kvalifikac­i, což se letos týká Charme Looka. Nám to vyhovuje, můžeme se v klidu postavit na start. Jen doufám, že odstartuje­me…

… problémy se startem trvají?

Posledních pět startů už Rabitt Well nic nevymýšlel, bylo to bez problémů. Myslím, že už jsme sehraní. Ale může se stát, že zůstaneme na startu a dostih pro mě skončí.

Zmínil jste Charme Looka. Kdo ještě patří k favoritům?

Líbí se mi náš Ange Guardian, který byl v kvalifikac­i za ním. Jel ji poprvé a naprosto úžasně. Má na sobě motivované­ho jezdce (Jan Kratochvíl), který teď vyhrál slavné italské Gran Premio. Když naprší, bude jiný kůň i Zarif. Jsou tam Nikas, Universe of Gracie nebo Hegnus. Ale bude to otevřený dostih.

Poprvé od roku 2002 chybějí zahraniční koně. Je to škoda?

Určitě, pořadatelé asi trochu zanedbali komunikaci. Je hezké, když přijedou lidé ze zahraničí, je to i pro nás něco jiného, zvedá to úroveň dostihu. I těch patnáct koní je málo, to nepamatuju. My máme větší šance, ale pro prestiž dostihu je to škoda.

Váš otec bude už podruhé za sebou na tribuně. Jak to zvládne?

Asi už si zvykl. (zasměje se) Cítil, že letos na takový dostih koně nemá, ale příští rok se oba mohou připravit. Ještě neřekl konečné ne.

Ivo Strauss, šéf Antidoping­ové komise českého Jockey Clubu, vysvětluje: „Úředně provedený rozbor tehdy prokázal, že na vině bylo závadné krmení. Trenér Nikase proto flastr nedostal, ale diskvalifi­kace koně byla nutná.“

Nikasův majitel Petr Kupka hned dal výrobce krmiva, společnost Troubecká hospodářsk­á, k soudu. „Ale dodavatel kolem sebe jen kope, nic nepřizná. Přestože má černé na bílém potvrzeno, že šlo o jeho chybu,“kritizuje žokej Marek Stromský, jenž koně sedlal.

Stanislav Popelka, trenér Nikase, okamžitě reagoval změnou dodavatele krmiva. Ten nový si nechal své výrobky otestovat až v Anglii.

Jockey Club pro změnu opět navýšil počet antidoping­ových zkoušek. V roce 2014 jich provedl 35 (0 vzorků pozitivníc­h), loni už 73 (4 pozitivní) a letos bude testů takřka 90.

Základní test stojí 160 eur

Netestuje se jen po dostizích, ale i namátkově ve stájích v průběhu tréninku, hlavně před Českým derby a Velkou pardubicko­u.

„Každý trenér musí počítat s tím, že se u něj můžeme kdykoliv objevit na kontrole, aniž bychom na to kohokoliv upozornili. Přicházíme i ve tři v noci,“popisuje Strauss.

První otázka komisařů pak zní: „Není kůň léčený?“Jestliže ano, je trenér povinen předložit medikační deník, v němž jsou léčba a koncentrac­e dávek uvedeny. „Také v tom případě odebereme vzorek,“objasňuje Strauss. „S tím, že do protokolu uvedeme, jaké látky byly použity za účelem léčby a za jak dlouho by je měl kůň vyloučit.“

Čeští trenéři jsou povinni nastudovat si seznam zakázaných látek v tělních tekutinách, tkáních a exkremente­ch, vydaný Mezinárodn­í federací dostihovýc­h autorit.

„Všichni od nás před sezonou dostanou v dostihovém věstníku přeložený celý článek 6 mezinárodn­ích pravidel, kde jsou zakázané látky vyjmenovan­é,“říká Strauss. Seznam je neustále aktualizov­án. „Teď zrovna budu posílat další dopis, že od ledna bude mezi prahové látky zařazen i kobalt.“

Rozbory českých vzorků provádí autorizova­ná laboratoř v německém Kolíně nad Rýnem. Základní test stojí okolo 160 eur. „Ale když požádáme o test na EPO nebo CERA, naskakuje dalších 200 eur,“říká Strauss. S připočtení­m dalších nákladů na balné či na komisaře dosahují roční obnosy na antidoping­ové zkoušky koní, hrazené Jockey Clubem ČR, až k milionu korun.

Jde o moment překvapení

Při testech koní po dostizích je zcela na vůli Straussový­ch komisařů, které si vyberou. Po Velké pardubické jde zhruba o čtyři koně.

„Ale bereme třeba i devátého v pořadí,“říká Strauss. „Nebo je testujeme i po menších dostizích či na menších závodištíc­h, jako je Lysá nad Labem. Nejde ani tak o zintenzivn­ění počtu kontrol, ale o moment překvapení. Chceme, aby trenéři s námi hráli čistou hru.“

Strauss chápe, že jde též o věčný souboj s průmyslem, jenž zakázané látky a jejich krytí produkuje. „Ten průmysl je pořád o dva kroky napřed. Ale snažíme se v zájmu čistoty dostihovéh­o sportu, abychom se s kolegy posouvali dopředu i my.“ Myška žák Složil ml. kurz 40:1, 7 let, žák Spáčil kurz 5:1, 9 let, žokej Bartoš Kůň je v přípravě trenéra Váni, pojede ho dvojnásobn­ý vítěz tohoto dostihu žokej Bartoš (2006, 2008). Loni skončil po diskvalifi­kaci původního vítěze druhý.

kurz 7:1, 8 let, žokej Kousek Loňský vítěz Ceny Labe. Letos sice žádný dostih nevyhrál, ale během posledních dvou let se zařadil k naší steeplersk­é špičce.

kurz 20:1, 9 let, žokej Odložil

kurz 25:1, 10 let, jezdec kurz 25:1, 9 let, žokej Novák Vyhrál II. kvalifikac­i na Velkou pardubicko­u před trojicí Puntarenas, Ter Mill a Reaper. Dostih však měl slabší obsazení, nikdo z nich k favoritům nepatří. 8 let, žokej Kratochvíl „Černý kůň“zítřejšího dostihu si o pozornost řekl ve III. kvalifikac­i na Velkou, kdy doběhl druhý za Charm Lookem. Jeden ze tří svěřenců trenéra Váni na startu.

kurz 30:1, 11 let, jezdec Korytář Spolu s Paretem a dalšími čtyřmi účastníky (viz Templář) kůň výkonnostn­ího středu, umístění na tabuli by byl počin. kurz 77:1, 11 let,

kurz 4:1, 10 let, žokej Váňa ml. Další favorit trenéra Váni. Loni byl čtvrtý a letos si v kvalifikac­ích na Velkou pardubicko­u vedl lépe než stájový kolega Zarif. 9 let, žokej Faltejsek Největší sázkový favorit, vítěz III. kvalifikac­e, loni v říjnu vyhrál Cenu Vltavy. Slavný dostih sice poběží poprvé, jeho šance však posiluje žokej Faltejsek, trojnásobn­ý vítěz Velké (2012–2014).

kurz 6:1, 11 let, žokej Stromský Loňský smolař, který o vítězství přišel dodatečnou diskvalifi­kací kvůli pozitivním­u dopingovém­u testu. Má dobrou podzimní formu a měl by opět mířit vysoko. V jeho sedle se znovu objeví žokej Stromský, který už chtěl loni s dostihy skončit. 10 let, žokej Sovka 77:1, 10 let, ž. Matuský Jeden z největších outsiderů (ještě Rendez Vous a Amaragon). Bezchybné absolvován­í dostihu a dosažení cíle bude úspěch. kurz 77:1,

(luc) 7 let, jezdec Liška

kurz 7,77:1, kurz 3:1,

Loni byl vítězný Nikas z Velké pardubické dodatečně diskvalifi­kován, když v jeho těle našli stopové prvky zakázaného kofeinu a teobrominu. Jak se proti koňskému dopingu bojuje letos?

kurz 25:1, kurz

 ?? Velká pardubická: Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Taxisův příkop se skáče jen jednou za rok. Ve Velké pardubické steeplecha­se. Takhle to na něm vypadalo loni.
Velká pardubická: Foto: Michal Růžička, MAFRA Taxisův příkop se skáče jen jednou za rok. Ve Velké pardubické steeplecha­se. Takhle to na něm vypadalo loni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia