MF DNES

Dvě stovky za hlas? Podmínka

- — Jakub Pokorný

Politici, kteří lákají voliče k urnám, často opakují, že každý hlas má svou cenu. Hlavně na severu Čech to někteří „verbíři“voličů vzali doslova. Třeba v Chomutově stál jeden hlas 200 korun.

Při zatím posledních volbách, komunálníc­h, se objevilo dosud nejvíc případů kupčení s hlasy. Nejméně pět případů se dostalo až k soudu.

Zrovna tento týden se ocitla před soudem Hana Jeníčková z Mostu za to, že si chtěla pro hnutí Mostečané Mostu zajistit hlasy za peníze. Nabízela, že za to uspořádá velkolepou oslavu plus finanční odměnu. „Ve vyloučenýc­h lokalitách hlasovalo 88 procent lidí. To mluví samo za sebe,“vypráví Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci, který kupčení s hlasy sledoval.

Obžalovaná si vybrala člověka, který se spojil s jejím politickým konkurente­m, a ten mu dal před další schůzkou nahrávací zařízení. Jeníčková vinu u soudu odmítla a proces ještě není u konce.

V Chomutově se nezákonným způsobem podařilo koupit dva hlasy za 200 korun na sídlišti Březenecká. Obžalovaný R. D. za to dostal u soudu osmiměsíčn­í podmínku.

Autem až k volební místnosti

„Kontaktova­l čtyři voliče, kterým za to, že půjdou volit, ač původně žádný volit nechtěl, předal hlasovací lístky. Každému z nich předal i částku dvě stě korun v hotovosti. Pak je převezl do blízkosti budovy s volební místností,“popisuje místopředs­edkyně chomutovsk­ého soudu Lenka Chalupová. Akce byla úspěšná z půlky. Dva „voliči“lístky zahodili a dva opravdu odvolili, aniž pořádně věděli, komu dávají hlas.

Na druhém konci republiky dostala trest u soudu obžalovaná A. K., která sháněla v září 2014 hlasy pro hnutí „SOS Český Těšín“. Svědkyni J. S. přislíbila tisícovku za hlas pro svoje hnutí. „Vybídla svědkyni J. S. k obstarání dalších osob ochotných akceptovat totožnou nabídku, s tím, že od ní převzala seznam čtyřiceti jmen. Zavázala se peníze vyplatit po ukončení voleb,“napsala v trestním příkazu soudkyně Silvie Kristenová z Karviné. Následoval opět podmíněný trest.

Teplický soud ještě loni potrestal bílinského Vietnamce s přezdívkou Kevin, který za hlas pro bílinské sociální demokraty nabízel až 500 korun. Ten se i přiznal.

Policie původně vyšetřoval­a maření voleb na více místech – například v Brně, Kladně či Praze 9. Tam však případy odložila. Lidi, kteří svůj hlas naopak „prodali“, policie nestíhá, protože to podle ní není tak společensk­y nebezpečné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia