MF DNES

Krajské volby stížnosti Severočech­ů neohrozí

- — Andrea Angermanno­vá

Může se stát, že se kvůli rozhádaném­u hnutí Severočeši.cz, jehož část proti vůli ostatních na poslední chvíli stáhla krajské kandidáty i Alenu Dernerovou obhajující senátorské křeslo, budou na severu Čech volby opakovat?

Druhá frakce v hnutí se chce obrátit na soud, aby volby prohlásil za neplatné, ale podle ústavního právníka Jana Kudrny nemá šanci.

Tedy v případě voleb do kraje. U senátních voleb na Mostecku, kde kandiduje Dernerová, už to tak jisté není. „Kvůli stažení krajské kandidátky se volby opakovat nemohou. To je čistě věc politickýc­h stran, jak moc se navzájem uvnitř likvidují. Pokud někdo sám za sebe dokáže podat kandidátní listinu, nebo si to sám zhatí, je to věc daného subjektu. To by se musely opakovat každé volby, vždy je někdo nespokojen­ý, například že není na kandidátce nebo na správném místě,“vysvětlil Kudrna.

Soud už ve čtvrtek potvrdil, že místopředs­edkyně Severočech­ů Hana Jeníčková měla právo jako legitimní zmocněnkyn­ě hnutí kandidátku stáhnout.

V případě senátních voleb je situace komplikova­nější. Jeníčková stáhla z boje o hlasy voličů jen jednoho ze dvou kandidátů, kteří v barvách Severočech­ů obhajují svá křesla. Mostecký magistrát, kde Dernerová kandiduje, ji ale odmítl z voleb vyškrtnout, protože – jak zdůvodnil – si v té době nebyl jist, zda to Jeníčková může udělat. Proti tomuto rozhodnutí se chce naopak bránit u soudu frakce kolem Jeníčkové. „V tomto případě už je zde tolik okolností, které mohou mít vliv na výklad zákona, že nelze říct, jak to dopadne,“krčí rameny Kudrna.

Jisté prozatím je, že zatímco z krajských voleb Severočeši vypadli a hlasovací lístky s jejich kandidáty vhozené do uren budou neplatné, Dernerová v boji o senátorské křeslo zůstává.

To však neznamená, že část hnutí kolem Jeníčkové je už zcela mimo hru.

„Domáhat se neplatnost­i voleb do Senátu v tomto volebním obvodu, stejně jako do krajských zastupitel­stev, případně neplatnost­i volby kandidáta je možné u soudu,“uvedla mluvčí ministerst­va vnitra Martina Němcová.

 ??  ?? Senátorka Alena Dernerová.
Senátorka Alena Dernerová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia