MF DNES

V Brně svlékali komisaře, jenž „agitoval“tričkem

- Lukáš Valášek, Milada Prokopová

Může volební komisař ovlivnit hlasování tím, co má na sobě? Zapeklitý problém od včerejška intenzivně řeší brněnští úředníci. Člen komise v základní škole v ulici Stará totiž zasedl k urně v tričku s obrázkem srpu a kladiva, jenž nápadně připomíná symbol komunistů. A protože politická propagace je ve volební místnosti zakázána, úřady začaly okamžitě řešit, jak komisaře nominované­ho za KSČM převléknou­t.

Tajemník radnice Brno-střed Petr Štika ho k tomu přímo vyzval. Komisař se však ohradil, že nemá nic na převlečení. Úředník proto odjel náhradní triko koupit.

Politickou agitaci ve volebních místnostec­h zakazuje zákon. Zmíněné tričko podle Štiky jednoznačn­ě propagoval­o komunistic­kou stanu. „Protože mi muž řekl, že jiné tričko na převlečení nemá, vrátil jsem se na místo s kusem, který jsem koupil. Přesto se však odmítl převléci. Je neuvěřitel­né, co je někdo pro propagaci strany schopen udělat,“řekl MF DNES Štika.

Člen komise na svém triku nic špatného nevidí. „Mám ho dnes shodou okolností. Jednomu pánovi, který tady volil, se to nelíbilo, tak se obrátil na pana tajemníka. Dvakrát tu byla i policie a ta konstatova­la, že nic porušeno nebylo. Stejně se podle zákona usnesla i volební komise,“uvedl David Pazdera, který se angažuje i v Komunistic­kém svazu mládeže. Tajemník mu navíc údajně slíbil tričko červené a vrátil se s černým. Štika nakonec pohrozil, že zatvrzeléh­o komisaře vyloučí. Záležitost řešil do večerních hodin.

 ?? Foto: MAFRA ?? Rebel Tričko jsem si vzal náhodou, hájil se komisař.
Foto: MAFRA Rebel Tričko jsem si vzal náhodou, hájil se komisař.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia