MF DNES

Odejděte, přichází hurikán! Na Floridě poslechl málokdo

- Hedvika Millerová, spolupraco­vnice MF DNES v USA

Jihovýchod Spojených států bičuje hurikán Matthew. Ohrožuje majetek i životy pobřežních oblastí států Florida, Georgia a Severní a Jižní Karolína. Úřady doporučily evakuaci dvou milionů obyvatel, a to už uprostřed týdne. Zdaleka ne každý to však udělal, i přesto, že hurikán už předtím zabíjel na Haiti (tam zemřelo přes 500 lidí).

Poslední dva dny americká média doslova křičela na obyvatele Floridy: „Odejděte z pobřeží, dokud můžete, jste v ohrožení života.“Přesto tisíce lidí zůstaly.

Následky neuváženéh­o rozhodnutí na sebe nenechaly dlouho čekat. „Zrovna před chvílí mi telefonova­la rodina z ostrova Merrit Island, spadla jim střecha, mají zraněné, ale my jim teď okamžitě nemůžeme pomoci,“říká šéf záchrannéh­o střediska v Brevardské­m okrese na Floridě David Waters. Místo se ocitlo zcela bez elektřiny, jakákoliv doprava byla kvůli vichru nemožná. „Bojíme se, prosím, přijeďte pro nás, tak zní další telefonáty,“dodává Waters. Kromě elektřiny byla v postiženýc­h místech přerušena i dodávka vody.

Evakuace byla nařízena i na pobřeží států Georgia, Jižní a Severní Karolína. Místy vznikla panika hlavně kvůli zásobám vody, jídla, baterií a benzinu. Lidé začali skupovat úplně všechno a mnohé obchody zely prázdnotou. První rodiny začaly z ohrožených míst odjíždět už v úterý. Mnoho obyvatel spěchalo více do vnitrozemí, do města Charlotte, kde jsou teď přeplněné hotely. „Rodiče ke mně přijeli od pobřeží a přivezli další dvě rodiny sousedů, spíme i na zemi v obýváku, ale hlavně že jsou v bezpečí,“říká Preston Becket z města Cornelius, satelitu metropole Charlotte.

Bohužel ani z ohrožených oblastí v Jižní a Severní Karolíně mnoho lidí neodešlo, nevěřili tomu, že by mohl být hurikán Matthew tak nebezpečný. Teď jsou na pobřeží zavřené benzinové pumpy, obchody i lékárny. „Nejhorší je to vyčkávání, zažila jsem to už tolikrát, varování úřadů a pak se tolikrát nic nestalo,“vysvětluje svoje počínání Lolita Huckabyová, která žije v pobřežním městě Beaufort v Jižní Karolíně.

Mnoho dalších obyvatel v Severní i Jižní Karolíně tvrdí, že pokud by hurikán byl na nejvyšším, pátém stupni, odešli by. Tohle se údajně dá přežít. Už za pár hodin se ukáže, zda se jim vyčkávání vyplatilo.

 ?? Foto: AP ?? Blíží se Satelitní snímek zachytil postup Matthewa k Floridě.
Foto: AP Blíží se Satelitní snímek zachytil postup Matthewa k Floridě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia