MF DNES

Koh-i-noor si pořídil první letadlo

- — Jan Sůra

Na tuzemském nebi přibylo další proudové letadlo. Čtyři roky starou Cessnu Citation 525 Cj3 si pořídila společnost Koh-i-noor holding, kterou ovládá Vlastislav Bříza. Letadlo chce používat hlavně na pronájem pro komerční lety, ale i pro nepředvída­telné situace vlastních firem, například v případě ohrožení výrobních linek automobile­k.

Letadlo s registračn­í značkou OK-KIN pojme až devět cestujícíc­h a dolétne až 3 330 kilometrů daleko. V Česku jde o první letadlo tohoto typu a jako jedno z mála u nás má navíc výhodu, že je přizpůsobe­né pro repatriaci osob na lůžku a má i speciální zdravotnic­ké vybavení. Let s pacientem už proběhl: minulý týden letěla cessna ze Saarbrücke­nu do Varny.

Stroj spravuje společnost Aeropartne­r a jde již o desáté letadlo v jejím portfoliu. „Citation Koh-i-nooru se stal novou vlajkovou lodí naší společnost­i a zároveň je typem, o který jsme potřeboval­i doplnit portfolio našich služeb. Pořídili jsme k němu i sanitní modifikaci a používáme jej na všechny druhy letecké dopravy, tedy cestující-ambulance-cargo,“říká Richard Santus, majitel a ředitel Aeropartne­ru.

Koh-i-noor svůj stroj zařadil do nové podnikové divize. „Bude se specializo­vat především na osobní charterovo­u přepravu. Další oblastí působení bude expresní cargo, které pomůže eliminovat rizika plynoucí z případných sankcí za nedodržení režimu just-in-time,“vysvětlil poslání stroje mluvčí Koh-i-nooru Martin Doležal.

Firma ho tak může nasadit třeba pro manažery v automobilo­vém průmyslu, kde se vyskytují naléhavé situace vyžadující rychlou reakci.

Vlastislav Bříza říká, že nabídkám na koupi letadla dlouho odolával. Nakonec však zjistil, že jde o zajímavý byznysmode­l, a proto se pro investici rozhodl. A přesvědčil­a ho i geografick­á expanze firmy.

„Sankce v rámci dodavatels­ko-odběratels­kých vztahů především v oblasti automotive bývají astronomic­ké,“říká Bříza, který počítá s tím, že po roce fungování učiní rozhodnutí, kterým směrem dál danou divizi rozvíjet. Již teď však nový stroj vnímá jako velkou úsporu času i peněz.

Počty letů z Prahy s malými soukromými letadly se v posledních letech příliš nemění. Za prvních osm měsíců podle statistik Letiště Praha vzlétlo 8 051 takových letadel, o dvě procenta méně než před rokem.

 ??  ?? Letoun, který patří Koh-i-nooru.
Letoun, který patří Koh-i-nooru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia