MF DNES

Čad chce po ropné firmě pět let života zadarmo

-

Exxon Mobil, největší ropná společnost světa, zahajuje právní bitvu s chudou africkou zemí Čad. Ta texaskou firmu viní, že řádně neodváděla poplatky z těžby. Vrchní soud těžařům vyměřil astronomic­kou pokutu 74 miliard dolarů – pětkrát víc než činí HDP země.

O pokutě rozhodl vrchní soud v čadské metropoli N’Djamena 5. října v reakci na stížnost ministerst­va financí, které upozornilo na to, že konsorcium firem vedených Exxon Mobilem neplnilo své daňové povinnosti. Vedle pokuty 74 miliard dolarů (přes 1,787 bilionu korun) by měl ještě ropný gigant z Texasu doplatit 819 milionů dolarů (téměř 20 miliard korun) na licenčních poplatcích k těžbě.

Texaský těžař nařčení odmítá. „Nesouhlasí­me s rozhodnutí­m soudu. Nyní zvažujeme další kroky,“sdělil Todd Spitler agentuře Bloomberg, která o případu informoval­a.

Sankce je vyšší než náklady ropné společnost­i BP na řešení následků havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2010. Za svůj dosud největší přehmat – únik ropy na Aljašce z roku 1989 – musela firma Exxon zaplatit pokutu 977,5 milionu dolarů rybářům a dalším poškozeným.

Podle Jefferyho Atika, profesora mezinárodn­ího práva na Loyola Law School v americkém Los Angeles, je však nepravděpo­dobné, že by Čad větší část z této částky získal. Mimo Čad je totiž dost nepravděpo­dobné, že by kdokoliv na vymáhání verdiktu spolupraco­val. „Exxon může maximálně přijít o všechno, co má v Čadu,“dodal. (fih)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia