MF DNES

Exportní banka oslovila kvůli Turecku ČEZ

- — Zuzana Kubátová

Tureckou elektrárnu Adularya, na niž půjčila státní Česká exportní banka (ČEB) 11 miliard korun, by mohla dokončit rovněž státem kontrolova­ná firma Škoda Praha, součást skupiny ČEZ. Banka už ji oslovila s žádostí o pomoc.

Elektrárnu pro Turky letos v únoru dostavěla česká strojírens­ká jednička Vítkovice, zdroj se jí však zatím nepodařilo uvést do provozu. Úvěr, který se měl uhradit z prodeje vyrobené elektřiny, tak turecký investor nesplácí. S úroky už se dluh vyšplhal na 15 miliard korun.

Banka, jíž hrozí kolaps historicky vůbec největšího úvěru, tak horečně hledá řešení – a proto se obrací na dceřinou firmu ČEZ, která se zabývá dodávkami energetick­ých technologi­í na klíč a má zkušenost z elektráren mateřského koncernu.

„Škoda Praha byla Českou exportní bankou vyzvána k jednání o vypracován­í technickýc­h studií a návrhu opatření v rámci technickýc­h aspektů k projektu Adularya,“potvrdila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Další podrobnost­i nechce uvádět. Zdroje z trhu se však shodují, že Škoda Praha má o turecký kontrakt velký zájem.

Sama banka, stejně jako státní Exportní a garanční pojišťovna (EGAP), která ČEB pojistila a musela by 15miliardo­vou ztrátu v bance nakonec zalepit, o problému nechtějí mluvit. „Aby Česká exportní banka nenarušila probíhajíc­í jednání, nebude do odvolání situaci kolem projektu Adularya nijak komentovat,“říká mediální zástupce banky Martin Jaroš.

Kdo sežene miliardu

EGAP má navíc s Vítkovicem­i uzavřenou dohodu, podle níž v případě kolapsu projektu z viny dodavatele musí Vítkovice pojišťovně zaplatit několikami­liardovou garanci. Jenomže část skupiny Vítkovic bankrotuje a je málo pravděpodo­bné, že by společnost bojující s dluhy a váznoucím cash-flow našla miliardy na pojistnou garanci.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková včera informaci o jednání ČEB s konkurenčn­í Škodou Praha nechtěla komentovat. „Naše vedení je v Turecku. Vítkovice mají pořád zájem projekt dokončit. Buď v původním rozsahu, což předpoklád­á dodávky uhlí v kvalitě podle kontraktu. Nebo upravit technologi­i tak, aby bylo možné spalovat stávající uhlí. To je věc investiční­ch nákladů a rozhodnutí investora,“říká. Lidé obeznámení s projektem, jež MF DNES oslovila, tvrdí, že jediným reálným řešením je přestavba kotle. „To by přišlo až na miliardu korun,“odhaduje bývalý vítkovický manažer a český honorární konzul v Turecku Martin Pecina.

Vítkovice podepsaly s Turky kontrakt na dostavbu Adularye koncem roku 2011. Původním dodavatele­m měla být další česká inženýrská společnost BTG Energy, součást holdingu BTG, specializo­vaného na dodávku průmyslový­ch technologi­í. BTG však rok po startu projektu z Turecka vycouvala a dnes je její dcera Energo v konkurzu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia