MF DNES

Vítězná generálka

ANO vyhrálo krajské volby a je favoritem sněmovních Poražený lídr ČSSD Sobotka chce změnit strategii Uspěli i Starostové a lidovci Komunisté a TOP 09 propadli

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Rok před sněmovními volbami dostala ČSSD těžkou ránu: uspěla jen ve dvou krajích. A hnutí ANO naopak v podobě vítězství v devíti krajích pořádný doping.

Podle toho také vypadal sobotní večer. Zatímco v krajských štábech ANO se slavilo, sociální demokraté se okamžitě po sečtení výsledků voleb rozprchli do krajů, aby se pokusili zastínit nezdar vyjednáním co největšího počtu koalic.

ČSSD tak nakonec z letošních voleb může vytěžit víc než jen očekávané dva hejtmany – v Jihočeském kraji a na Vysočině. Předběžnou dohodu už totiž uzavřelo v Královéhra­deckém kraji s dalšími čtyřmi stranami, zato bez vítězného hnutí ANO. „Podcenili to. Zavolali nám, jestli bychom se v pondělí mohli setkat, zatímco už jsme jednali s ostatními,“popsal zdroj MF DNES z ČSSD. O koalicích bez vítěze z ANO se mluví i v Plzeňském nebo Středočesk­ém kraji. A také v Jihomoravs­kém, kde skončil překvapivě až třetí hejtman ČSSD Michal Hašek.

To nic nemění na tom, že volby dopadly jasně: ANO porazilo ČSSD

o šest procent. Už v sobotu večer začaly zaznívat první hlasy, že by měl odpovědnos­t vyvodit předseda Bohuslav Sobotka a na sjezdu, který se bude konat půl roku před sněmovními volbami, by se proti němu měl postavit nejúspěšně­jší z kandidátů ČSSD: jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Sobotka to odmítá. Mluví o změně strategie, že ČSSD musí víc oslovit městské voliče. Svou funkci hodlá obhajovat. Byť v ČSSD panují obavy: třeba i o to, aby strana „nenamazala“Andreji Babišovi do sněmovních voleb tím, že jeho hnutí vynechá z krajských koalic.

Vzestupy a pády

Spokojenos­t byla zřejmá ve štábu ODS, která s 9,5 procenta potvrdila, že už zastavila svůj propad a zaostala jen o jedno procento za komunisty. Ti už před volbami vyjednával­i o koalicích s ČSSD, ale neobhájili ani vítězství v Ústeckém kraji.

Spokojen je také Tomio Okamura a jeho spojenci kolem senátora Jana Veleby ze Strany práv občanů. Dostali se totiž do devíti zastupitel­stev a místo debat o rozpuštění už společně pomýšlejí na sněmovní volby. Jeden propadák si však někdejší „zemanovci“přece jen budou muset vyříkat: jen 2,2 procenta hlasů pro kandidátku s hradním kancléřem Vratislave­m Mynářem a prezidento­vým poradcem Martinem Nejedlým ve Zlínském kraji.

Radost zavládla u Starostů a nezávislýc­h, kromě drtivého vítězství hejtmana Martina Půty v Libereckém kraji mají z těsného druhého místa za hnutím ANO ambice ovládnout i Středočesk­ý kraj a na koalici mohou pomýšlet také s vítěznými lidovci a jedním z nejúspěšně­jších kandidátů vůbec, Jiřím Čunkem, ve Zlínském kraji.

Naopak bývalý spojenec Starostů, Kalouskova TOP 09, narazil. S celkovým ziskem 3,4 procenta se teď může utěšovat jen tím, že do Sněmovny ji potáhnou pražští voliči, kterých se víkendové krajské volby netýkaly.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Dvojité vítězství Šéf ANO Andrej Babiš se raduje ve štábu strany v Praze na Chodově z úspěchu v krajských i senátních volbách. Už příští rok jsou sněmovní volby.
Foto: Dan Materna, MAFRA Dvojité vítězství Šéf ANO Andrej Babiš se raduje ve štábu strany v Praze na Chodově z úspěchu v krajských i senátních volbách. Už příští rok jsou sněmovní volby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia