MF DNES

Sundali Lenina a sledovali svou porážku

- — Artur Janoušek

Před čtyřmi roky shlížel V. I. Lenin z rozměrného plátna na volební vítězství komunistů v Ústeckém kraji. Nedávno severočešt­í komunisté nechali ústeckou kancelář vymalovat, vyměnili vybavení a místo obrazu postavili moderní nábytkovou stěnu. V sobotu už bez Lenina smutně sledovali svou volební porážku.

„Už by to bylo přeplácané,“vysvětlova­l místopředs­eda severočesk­é KSČM Pavel Vodseďálek, proč obraz Lenina nevrátili na zeď. Jiné symboly ale zůstaly, ve vitríně stojí busta Marxe a kolem ní masivní stojany s hvězdou, srpem a kladivem. Je sobota, krátce po 15. hodině. Už hodinu se sčítají volební hlasy a do kanceláře se trousí první komunisté. Kromě Vodseďálka nakonec přicházejí jen další tři, předseda a dosavadní hejtman Oldřich Bubeníček zůstal doma. Jako kdyby tušil, že nálada bude neveselá.

Na talíři mezitím okorávají koláče, komunisté beze slova sedí u dlouhého stolu a zírají na obrazovku s prvními grafy o průběžném sčítání hlasů. Rukou si podpírají těžké hlavy. „Lidi nevolili osobnosti, ale Babiše,“hlesne Vodseďálek.

Sečteno je sice teprve 30 procent hlasů, náskok ANO, které má osm procent na druhou KSČM, už ale vypovídá o vítězi. „Už je hotovo,“ uznává do telefonu i Bubeníček. „Lidi volí sliby, i když jsou naprosto nereálné. Třeba dálnice a stavby obchvatů... to neovlivní kraj, to staví stát,“říká. KSČM v Ústeckém kraji poslední čtyři roky vládla a do voleb šla s heslem: Dokázali jsme, že to umíme. „Nechali jsme lidi, aby ohodnotili naši práci a to, co se povedlo. Asi toho bylo málo,“dodává smutně Bubeníček.

„Čekal jsem, že ANO bude vysoko, ale myslel jsem, že se budeme přetahovat o první a druhé místo. Ne, že to bude takhle jednoznačn­é,“říká Vodseďálek.

Před šestou hodinou večer už je jasno. ANO má přes 23 procent, KSČM necelých 16. Volební účast nedosáhla ani 29 procent.

„Když se lidé mají špatně, nejdou volit, protože si myslí, že se stejně nic nezmění. Když se mají dobře, říkají si: Proč bych chodil volit?“zamýšlí se Bubeníček.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se Bubeníčka zastal. Zároveň ale vyhlásil, aby komunisté vyvodili politickou zodpovědno­st tam, kde mohli získat lepší výsledek.

Podobně jako na severu Čech dopadli komunisté i v druhém kraji, v němž před čtyřmi roky zvítězili: na Karlovarsk­u. Minule získali 23 procent a 14 mandátů, tentokrát pouhou polovinu hlasů a 6 křesel.

V Ústeckém kraji má však KSČM velkou šanci vládnout dál. Už včera jednala s ANO a koalice obou stran zatím vypadá jako velmi pravděpodo­bná.

 ?? Foto: MAFRA ?? Šéf komunistů Filip.
Foto: MAFRA Šéf komunistů Filip.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia