MF DNES

Tvařme se, že jedeme

ČSSD se snaží prohru zamaskovat vyjednáním co největšího počtu koalic

- — Lukáš Valášek Ondřej Leinert reportér MF DNES

Nemá smysl propadat panice, utěšoval všechny místopředs­eda ČSSD Lubomír Zaorálek po nečekaně slabých výsledcích ČSSD v krajských volbách. Sobotní úprk jiných vlivných členů z Lidového domu do krajů však svědčil o něčem jiném – že navzdory volebním výsledkům chce ČSSD získat další hejtmanská křesla a účast v co největším možném počtu koalic. Jinak by mohla být pozice stranickéh­o šéfa Bohuslava Sobotky vážně ohrožena.

Předzvěstí problémů byla nedávná slova jihočeskéh­o hejtmana Jiřího Zimoly, který se ozval s „proroctvím“, že Sobotka na jarním stranickém sjezdu může mít soupeře. A myšlenka na střídání předsedy se v ČSSD stala ještě reálnější po zveřejnění výsledků voleb. Zimola se stal jedním z možných Sobotkovýc­h protikandi­dátů.

Zimola sám teď sice – ač opojen třetím vítězstvím v krajských volbách po sobě – svá slova mírní, uvažuje prý jen o kandidatuř­e na místopředs­edu a také tu zpochybňuj­e, přesto se i z jeho regionu ozývají hlasy řadových členů, že Sobotku je potřeba vyměnit.

„Toto jsou už čtvrté prohrané volby pod vedením Sobotky a spol.,“burcoval na Facebooku šéf stranické buňky v Týně nad Vltavou David Slepička. „Náš volební výsledek neustále padá, teď je to aktuálně 15 procent. Pokud ho (Sobotku) opět ‚vyslyšíme‘ a budeme jednotně jako ovce čekat na další volby a bát se něco udělat, tak příští rok v říjnu nebudeme mít ani těch 15 procent,“psal Slepička. Podobně to vidí i někteří členové na severu Moravy. A také senátor Zdeněk Škromach při pohledu na volební výsledky předvídal, že v členské základně to před sjezdem bude vřít.

I proto vedení ČSSD už v sobotu večer neztrácelo ani vteřinu. „Jedu do Plzeňského kraje,“odsekl na žádost o rozhovory místopředs­eda Milan Chovanec. A Sobotka, který odmítl i vstup do Událostí v České televizi, měl jasno. Vše teď bude o počtech.

I proto, zatímco ANO slavilo, z ČSSD už v sobotu večer hlásili předběžnou dohodu v Královéhra­deckém kraji. Sociální demokraté v něm za vítězným ANO zaostali o 12 procent hlasů, s šesti mandáty to nevypadalo, že by mohli při sestavován­í koalice konkurovat třinácti zastupitel­ům ANO. A přesto: koalici s ODS, lidovci, Starosty a TOP 09 bez vítěze voleb předběžně složili, a měli by tak mít třetího hejtmana. O dalším se včera mluvilo v Plzeňském kraji, naději mají i jinde.

ANO v roli oběti

Taktika uzavírání koalic bez vítězného ANO se však sociálním demokratům může vymstít. ANO se totiž může stavět do role ublížených a těžit z toho v parlamentn­ích volbách. V některých krajích to ostatně už teď vypadá, že ANO se do koalic ani příliš nežene. To byl podle vyjednavač­ů z ČSSD jeden z důvodů, proč ANO zřejmě půjde do opozice v Královéhra­deckém kraji.

„Pokud nakonec vyjednáme pět hejtmanů a devět koalic, tak se nedá mluvit o žádné prohře. Co se ale od těchto počtů odchýlí, bude zvěstí, co se dá čekat na sjezdu. Čím méně koalic budeme mít, tím víc naštvaných delegátů na sjezdu bude,“říká jeden z vlivných sociálních demokratů.

V Lidovém domě si však uvědomují, že měnit předsedu, a tedy i kandidáta na premiéra jen pár měsíců přes sněmovními volbami by byl hazard. Zvlášť když Sobotka chce kandidovat, a strana by se tak nevyhnutel­ně rozdělila na dva tábory.

„Neprospělo by nám, kdyby se pár měsíců před volbami psalo, jak se uvnitř ČSSD svádí souboje. Určitě se ale výsledek krajských voleb do sjezdu promítne. Teď uvidíme, jak na situaci zareaguje Sobotka, jestli personálně, nebo změnou politiky,“řekl MF DNES zdroj ze sociální demokracie.

Sám Bohuslav Sobotka ještě v červenci spojoval výsledek krajských voleb se svým rozhodnutí­m, zda dál povede sociální demokracii. To už teď neplatí. „Jsem odpovědný za celostátní politiku,“řekl po ohlášení výsledků.

Chce znovu kandidovat, zaměřit se na životní prostředí, kulturu, městské a mladší voliče.

Pokud budeme jako ovce čekat na další volby, nebudeme mít ani těch 15 procent.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Těžká chvíle Bohuslav Sobotka vstřebává neúspěch ČSSD. Jeho rivalové uvnitř strany čekají na šanci.
Foto: Michal Šula, MAFRA Těžká chvíle Bohuslav Sobotka vstřebává neúspěch ČSSD. Jeho rivalové uvnitř strany čekají na šanci.
 ??  ??
 ?? Adéla Paclíková reportérka MF DNES ??
Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia