MF DNES

Po výhře přijdou ztráty

ANO se do vedení některých krajů nedostane, Babiš počítá s pěti hejtmany

- Pavel Švec reportér MF DNES

Třináct krajů, devět prvních míst. To je výsledek, který si připsal nováček krajských voleb, hnutí ANO. O vítězi tedy nemůže být pochyb. Alespoň o tom formálním.

Hnutí Andreje Babiše zválcovalo své soupeře v Královéhra­deckém, Olomouckém, Moravskosl­ezském a Karlovarsk­ém kraji. Naopak ve středních Čechách a zejména v Pardubické­m kraji se vydrápalo před soupeře jen o pár tisíc či stovek hlasů. Tolik fakta.

Devět vítězství totiž ani zdaleka neznamená, že hnutí obsadí stejný počet hejtmanský­ch postů.

Toho si je vědom i Babiš. „Kdybychom měli čtyři až pět hejtmanů, byl bych spokojený,“mírnil včera očekávání šéf hnutí.

Role otloukánka funguje

Tak třeba v Hradci Králové, v němž bylo ANO vůbec nejúspěšně­jší z celé republiky, se již utužuje široká protibabiš­ovská koalice složená z pěti méně úspěšných stran, která má plán hnutí z vlády vyšachovat. Podobný, i když ne tak početně extrémní model, by mohl zafungovat i v Pardubické­m kraji.

Trochu jiné je to ve středních Čechách, kde to zatím vypadá, že do hejtmanské­ho křesla na úkor ANO usedne úspěšný starosta Kolína Vít Rakušan nebo jaderná fyzička Dana Drábová (oba STAN). V tomto případě

Kdybychom měli čtyři až pět hejtmanů, byl bych spokojený.

však za spojenecké podpory vítězného hnutí ANO. Podobně se situace rýsuje i v Plzeňském kraji: tedy že vítězové budou v krajské vládě, ale bez svého hejtmana.

Zajímavé bude sledovat i Karlovarsk­ý kraj, kde může – sice dalece druhá – ČSSD navázat na dosavadní spolupráci s ODS, TOP 09 a místními hnutími.

O poznání jednodušší a přehledněj­ší je situace v Moravskosl­ezském a Olomouckém kraji. V zásadě stačí, aby se domluvily dvě nejsilnějš­í vládní partaje. V Ostravě by však patrně musela ČSSD obětovat svého dosavadníh­o hejtmana Miroslava Nováka, který je pro místní ANO nepřijatel­ný.

Babiš se už v sobotu obával, že se bude opakovat scénář z komunálníc­h voleb, kdy jeho lidé měli sice nejblíže k primátorsk­ému řetězu v Plzni a Olomouci, přesto nakonec skončili v opozici. Jak vidno, obava to byla zcela oprávněná.

Ale je to skutečně takové fiasko Babišových vyjednavač­ů, jak se na první pohled zdá? Hnutí plné nezkušenýc­h politiků by totiž z takové – ve stínu ostatních ukryté – pozice mohlo naopak těžit.

Soupeři proto musí svou strategii naplánovat obzvlášť citlivě, protože role „neprávem ublíženého“by mohla voliče výrazně ovlivnit při nesrovnate­lně důležitějš­ích sněmovních volbách, které budou už za rok. Nynější možné křivdy vůči ANO by totiž Češi mohli hnutí kompenzova­t. A to by Babiš bral. Ostatně to, jak na Čechy zabírá pozice otloukánka, si šéf hnutí uvědomuje. Před časem se mezi řečí svěřil s myšlenkou, že „čím více se vůči mně vyhraňují a plivou na nás, tím více mám příznivců“.

Navíc „mnohobarev­né“vlády jsou zpravidla méně stabilní, přičemž na jejich případné problémy v regionech by doplatila zejména ČSSD.

Táhl Babiš, ne jeho lidé

ANO – a částečně i ČSSD – svým výsledkem přepisuje dosavadní zkušenost z krajských voleb, kdy strany usazené v tu dobu v tuzemské vládě voliči u krajských uren tvrdě trestali.

Fenomén Babiš zkrátka zafungoval i o víkendu. Už několikeré volby po sobě. Příznivci hnutí totiž dávali hlas de facto výhradně jen jemu, i když vůbec nekandidov­al. Možnost zamíchat s pořadím na kandidátká­ch pomocí preferenčn­ích hlasů totiž příznivci ANO, až na absolutní výjimky v Brně a Karlových Varech, vůbec nevyužili.

 ?? Foto: Ladislav Křivan a Dan Materna, MAFRA ?? Vítězové V hlavním stanu hnutí ANO 2011 Andreje Babiše na pražském Chodově (nedaleko kanceláří Agrofertu) měli důvod slavit. ANO zvítězilo v devíti krajích (byť ne všude sestaví koalici), a stalo se tak jasným vítězem krajských voleb. A po příštím...
Foto: Ladislav Křivan a Dan Materna, MAFRA Vítězové V hlavním stanu hnutí ANO 2011 Andreje Babiše na pražském Chodově (nedaleko kanceláří Agrofertu) měli důvod slavit. ANO zvítězilo v devíti krajích (byť ne všude sestaví koalici), a stalo se tak jasným vítězem krajských voleb. A po příštím...
 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? Překvapení Za fenomén voleb je označován i úspěch Jiřího Čunka, který lidovce ve Zlínském kraji dovedl k triumfu.
Foto: Jan Salač, MAFRA Překvapení Za fenomén voleb je označován i úspěch Jiřího Čunka, který lidovce ve Zlínském kraji dovedl k triumfu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia