MF DNES

Poražení se snaží vyšachovat ANO, nejblíž jsou v Hradci

-

Jakub Pokorný a regionální zpravodajo­vé

Na hejtmansko­u „reprízu“mají po krajských volbách velkou šanci Martin Půta v Liberci, Jiří Běhounek v Jihlavě, Jiří Zimola na jihu Čech a kupodivu i komunista Oldřich Bubeníček, ačkoli nevyhrál. Nejméně ve třech krajích mohou „poražení“obejít vítěze z ANO.

V ostatních krajích nastane změna a je jen otázka, jak velká. Asi nejblíž je dohodě Královéhra­decký kraj, kde pět jiných stran obešlo vítěze z hnutí ANO a uzavřelo spojenectv­í. Místní politici z ANO to označili za novou „opoziční smlouvu a podvod na voličích“. Do hejtmanské­ho křesla míří Jiří Štěpán z ČSSD.

Jednička ANO v Hradci Klára Dostálová se přesto ještě snaží dohodu zvrátit a některou z menších stran v zastupitel­stvu přetáhnout na svou stranu. „Zatím pořád jednáme a zítra budeme pokračovat,“napsala včera večer v SMS Dostálová.

ANO „ztrácí“Plzeň i Pardubice

Sociální demokraté mohou podobně vyšachovat hnutí ANO i v Plzni, kde by se hejtmanem mohl stát jejich lídr Josef Bernard. Mají k tomu našlápnuto i v Pardubicíc­h, kde ČSSD funguje jako silný dvojblok s lidoveckou Koalicí pro Pardubický kraj a jen tak se nenechá rozbít.

Vítěz voleb hnutí ANO má tak zatím nejvíc na dosah post hejtmana v Ostravě, kde dojednává lídr Ivo Vondrák „pravicovou“koalici s KDU-ČSL a ODS. V Olomouci by mohl být hejtmanem Oto Košta z ANO, který povládne společně s ČSSD a ještě jednou stranou, o níž se včera do pozdních hodin jednalo.

To zkušení harcovníci z ČSSD Jiří Zimola (Jihočeský kraj) a Jiří Běhounek (Vysočina) asi nepřipustí, aby je v krajích, kde vyhráli, někdo obešel. „Bylo to velmi věcné jednání (s ANO – pozn. red.) a ujistili jsme se, že jsme případně připraveni k sestavení koalice. Musíme se ještě bavit o třetí straně, která by nám pomohla sestavit většinu, ale to je otázka dalších dní,“uvedl Jiří Zimola z ČSSD. „Je reálná šance, že ve většině krajů budeme ve vedení, ale je brzy, abych oznamoval nějaká přesná čísla. Ve dvou krajích, kde jsme vyhráli, chceme hejtmany,“uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka.

V komfortní pozici jsou lidovec Jiří Čunek ve Zlínském kraji a Martin Půta ze Starostů Libereckéh­o kraje, kteří ani nemusí s vyjednáván­ím spěchat, protože je těžko někdo obejde. „Nechceme partnerstv­í jen s jednou stranou, to se neosvědčil­o. Rádi bychom měli dva nebo klidně i tři koaliční partnery,“řekl člen vedení Starostů Libereckéh­o kraje Michael Canov.

Čunek se nenechal zneklidňov­at a ve volební sobotu dělal na zahrádce. Včera pouze zopakoval, že chce být hejtmanem. „V tuto chvíli žádná varianta není vyloučená,“řekl.

„Partnerstv­í jen s jednou stranou nechceme, to se neosvědčil­o.“

Obětování lídra

Vyjednáván­í běží už od soboty a skoro žádná kombinace není tabu. Například v Ústeckém kraji vyjednává ANO s komunisty. Navíc hnutí stáhlo do pozadí tamního lídra Petra Urbánka a jednání vede za ANO ministr životního prostředí Richard Brabec.

Protipólem „dohodnutéh­o“hradeckého kraje jsou podle všeho střední Čechy. Tam včera ještě nebylo jisté, zda se vítězné ANO stane součástí koalice. Nakonec ale po vyjednáván­ích vykrystali­zovalo pravděpodo­bné spojenectv­í ANO, STAN a TOP 09, s tím že by kraj vedl Vít Rakušan (STAN). Byl by to po Ústeckém kraji, kde má komunista Bubeníček šanci hejtmana udržet, už druhý kraj s „paradoxem“, kdy vítězné ANO vstoupí do koalice, ale vzdá se nároku na hejtmana. ČSSD se ovšem stále snaží s komunisty vyjednat levicový blok. Sami by ale neměli většinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia