MF DNES

Obvinění vystřelilo Půtu ještě výš

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES — Václav Janouš

Když v sobotu kolem osmé večer dorazila delegace ODS ze středních Čech do volebního štábu TOP 09, mohlo být i náhodnému pozorovate­li jasné, kdo se řadí k vítězům a kdo je poraženým právě skončených voleb do Senátu a krajských zastupitel­stev.

Zatímco v ODS slavili úspěšný odraz ode dna, lidé z TOP 09 spíš hledali důvody, proč tam občanské demokraty vystřídali. Ten hlavní, na němž se shoduje většina politologů, tedy rozchod se Starosty, kupodivu nezazněl.

Martin Kupka, místopředs­eda ODS a lídr její kandidátky ve Středočesk­ém kraji, patřil mezi menšinu občanských demokratů, jimž se dařilo radost z výsledku skrývat za věcné hodnocení. „Jsme opatrně spokojení,“komentoval fakt, že se ODS povedlo celorepubl­ikově dosáhnout na 9,4 procenta hlasů.

Předsedovi strany Petru Fialovi se věcný výraz dařilo udržet o poznání hůř. I když se fráze o opatrné spokojenos­ti také držel, z úsměvu, který se co chvíli na tváři jindy spíše zasmušiléh­o politika objevil, bylo jasné, jak moc se mu ulevilo.

ODS sice oproti minulým volbám přišla o celou čtvrtinu mandátů, které získala v roce 2012, jenže mezitím se její preference propadly až pod hranici volitelnos­ti. Právě v té době ji Fiala převzal a teď se vlastně poprvé ukázalo, že s občanskými demokraty zase bude třeba počítat.

Kalousek nabídl rezignaci

O výsledku TOP 09 hodně vypovídá bezprostře­dní komentář předsedy strany Miroslava Kalouska na sociální síti Twitter. „Mohu odejít. Tu otázku položím a dám o ní hlasovat,“napsal.

Liberecký hejtman Martin Půta prakticky popřel volební logiku.

I když je obviněn z korupce, vyhrál s hnutím Starostové pro Liberecký kraj volby o patnáct procent před druhým ANO, a navíc dostal v kraji i nejvíc preferenčn­ích hlasů.

„Že vyhrajeme, jsem věřil, ale že takhle hodně, jsem nečekal,“řekl po vyhlášení výsledků Půta. Starosty volilo 32,35 procenta lidí a získali osmnáct křesel z celkových pětačtyřic­eti. O pět více než před čtyřmi lety.

Předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík jeho výkon pochválil, i když vítězství v Libereckém kraji překvapilo i jeho spolustran­íky, „Je to dobrý výsledek i přes hloupé obvinění,“uvedl Gazdík.

Právě tím, že lidé obvinění libereckéh­o hejtmana považují podobně jako předseda strany za „hloupé“, vysvětlují i politologo­vé Půtův úspěch. „V těchto volbách byla role osobností brána méně než role strany. Jeho případ navíc není zcela jednoznačn­ý, a proto lidi jeho obvinění neovlivnil­o,“vysvětluje úspěch například politolog Pavel Šaradín.

Půta byl v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícov­ého úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vyšetřován­í se týkalo rekonstruk­ce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, který byl jedním z projektů financovan­ých z ROP Severových­od. Půta byl předsedou rady regionální­ho operačního programu a po obvinění na post rezignoval.

Celorepubl­ikový výsledek TOP 09 nepřesáhl 3,4 procenta. Jediný důvod k radosti tak kolegům připravila dvojice kandidátů do Senátu. Především ve chvílích, kdy se na obrazovkác­h objevilo skóre Jiřího Růžičky, jenž v Praze 6 získal 42 procent hlasů, ozýval se z některých hloučků nesmělý potlesk.

Celkovou náladu po oznámení volebních výsledků shrnul čestný předseda Karel Schwarzenb­erg. „Šťastný z toho nejsem,“podotkl. A kde se podle něj dají hledat důvody prohry? V neochotě sympatizan­tů TOP 09 přijít k volbám, míní Schwarzenb­erg.

TOP 09 má také za to, že jí uškodil její přístup k uprchlíkům. „My jsme vůči nim nebyli tak odmítaví.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Mohu jít M. Kalousek
Foto: MAFRA Mohu jít M. Kalousek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia