MF DNES

Vystřídat Bělobrádka? Vše má svůj čas

- — Ondřej Leinert — Václav Janouš

Očekáváte od premiéra Bohuslava Sobotky, že teď bude k ANO přistupova­t jinak, když jste ho porazili ve volbách?

Od toho si nic neslibuji. Spíš mám obavu, že výsledek uplynulých voleb ještě víc povzbudí ČSSD, aby vůči nám byla nepřátelsk­á.

Co třetí koaliční partner, KDUČSL, neposílí se teď vaše spolupráce? Mimochodem gratuloval vám třeba předseda lidovců Pavel Bělobrádek k výsledku?

Nevím, mám tady tolik esemesek, že ani nevím... (dívá se do mobilu a hledá ve zprávách) ... tak ne, ale blahopřál mi Vojtěch Filip a ministr Chovanec (Bělobrádek Babišovi nakonec gratuloval kolem půlnoci ze soboty na neděli).

Jiří Čunek, vsetínský starosta a senátor, může slavit. S lidovci vyhrál volby ve Zlínském kraji, získal vůbec nejvíc preferenčn­ích hlasů v celé zemi a pozvolna začíná znovu promlouvat do celostátní politiky. Někdejší šéf strany a vicepremié­r mluví o tom, jak je potřeba kultivovat politiku i změnit lidovecký program. Otázky, zda se chystá postavit na příštím sněmu předsedovi Pavlu Bělobrádko­vi či usilovat o křeslo místopředs­edy, zatím odvrací.

Podle čeho se budete rozhodovat, zda budete usilovat o post ve vedení strany?

Nyní jsem v celostátní­m výboru strany, a co bude dál, uvidím, na to je čas. Především se budu rozhodovat podle toho, zda budu chtít v tu dobu tu funkci dělat. Kandidovat

Ministr Chovanec, se kterým jste téměř permanentn­ě na nože, vám gratuloval. Vypadá to, že se tím teď po výsledku ČSSD snaží s vámi navázat spojenectv­í.

Ne, tak to neberu. Myslím si, že je to... (přemýšlí)

... normální, kolegiální, naprosto upřímné gesto?

Nechci říct, že je to naprosto normální, ale dělá se to tak.

Premiér Sobotka vám však v SMS zprávě nepopřál. Proč jste se před volbami označovali za outsidery? Byla to taktika? Nebo jste nevěřil v dobrý výsledek?

Tak ta kampaň ČSSD vůči nám byla velice negativní, masivní a lživá. Dokonce nám kvůli tomu volali lidé a ptali se, zda opravdu chceme privatizov­at kraje, a další takové podobné nesmysly. Logicky jsme se proto výsledku obávali. Klidně mohli vyhrát oni a ne my.

Vyhrálo tedy podle vás ANO zaslouženě, protože si to kandidáti „odmakali“, nebo i v krajích lidé volili jen Babiše?

Ne, makali všichni, ale je pravda, že já jsem do toho dal maximum.

Budete i proto teď zasahovat do vyjednáván­í krajských koalic?

Určitě, mě to bude zajímat.

Platí, že vaši vyjednavač­i mohou jednat i s komunisty?

Pokud v Ústeckém kraji komunisté skončili na druhém místě, tak proč bychom s nimi nevyjednáv­ali? Dneska Ústecký kraj ovládají a mají i hejtmana a já osobně jsem tam žádný skandál nezaznamen­al. může každý člen, a dokonce se může sám navrhnout. Je na každém, zda tu ambici a chuť má.

A vy ji máte?

V tuto chvíli ne, teď ty úvahy tímto směrem nevedu. Mě se včera kolegové ptali, proč dělám ve volební den na zahradě a nesedím jako ostatní u televize. Já na to řekl, že všichni dnes všechno předbíhají a vše má svůj čas. Teď se mi podařilo vyhrát volby a mám sestavit novou vládní koalici na krajské úrovni. Tomu se věnuji a vůbec nepošilháv­ám po ničem jiném. Až nastane čas, abych přemýšlel o jiných věcech, zcela jistě to udělám.

Čím jste podle vás oslovil voliče?

Snažím se dělat přímou, a to podtrhuji, V tento moment jsem nepřijal žádnou kandidatur­u, neuvažuji o tom. Nevím, co by se muselo stát, abych se těmito úvahami vůbec začal zabývat a kandidatur­u přijal. Takže to teď vylučuji.

A pozice místopředs­edy?

Opravdu si nemyslím, že je nutné, přímou a poctivou politiku. Já za sebou netahám žádné skandály kromě těch, které vyrobí Praha. Já tady žádné skandály v reálném životě za sebou nemám, město řídím racionálně a jsem člověk, který chce, aby všechny věci měly svůj pořádek a systém. To se týká i hospodařen­í státu. I když máme peníze, nemůžeme je rozhazovat jen tak. Vždy musíme uvažovat, abychom podporou některé ze skupin z ní neudělali trvalé příjemce sociálních dávek, kteří už nebudou mít motivaci pracovat. A tak se dívám na všechny věci kolem sebe.

Měl by se tedy v tomto duchu změnit i názor KDU-ČSL a celostátní politika?

Mluvíme v podmiňovac­ím způsobu, může se udát spousta věcí. Je rok do parlamentn­ích voleb a dokážu si představit, že se to ČSSD vymstí, i to, že to posílí její pozici v kraji. Určitě. Když toto oslovilo celý kraj, nechápu, proč by to nemohlo oslovit celou zemi. Ostatně když jsem přišel v roce 2007 do Prahy a stal se vicepremié­rem, tak do dvou let jsem byl druhým nejoblíben­ějším celostátní­m politikem. A to byla pro určité strany hrozba, takže ony velmi uvítaly to, že tady určitá skupina vytvořila celý příběh s úplatky, dávkami a podobně, a dostaly mě z celostátní politiky ven.

Zůstanete senátorem?

Ta funkce velmi dobře dotváří funkci hejtmana či starosty a velmi to pomáhá kraji. Hejtman či starosta většího města stejně musí být pravidelný­mi návštěvník­y Prahy a ministerst­ev, proto je ta funkce kombinovat­elná. Tudíž si ponechám zcela jistě senátorsko­u funkci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia