MF DNES

„Pohlídám si to“

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Andrej Babiš se chce vložit do vyjednáván­í o krajských koalicích

Mám obavu, že výsledek ještě víc povzbudí ČSSD, aby vůči nám byla nepřátelsk­á,“přiznal jen pár hodin po sečtení hlasů šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro MF DNES.

Proč se vám nepodařilo vyhrát ve všech krajích?

Pánové Jiří Čunek a Jiří Zimola byli těžkými soupeři. Mají v krajích dobrou pozici. V Liberci a na Vysočině je to spíš tím, že tamní krajské organizace mají rezervy ve své činnosti. Od svého vzniku nefungují tak, jak bych si přál.

Budete požadovat personální změny v jejich vedení?

Napřed musíme velmi konkrétně vyhodnotit účast v krajských volbách. Pak můžeme diskutovat s členskou základnou, jestli ve vedení jsou skutečně ti nejlepší z kraje.

Vyhráli jste volby v devíti krajích. Kolik očekáváte, že by z toho mohlo být hejtmanů?

Naší prioritou by předně měla být účast v radách, ne počet hejtmanů. Kdybychom ale měli čtyři až pět hejtmanů, byl bych spokojený.

V Královéhra­deckém kraji už se rýsuje koalice bez ANO, které tam vyhrálo. Co když i další kraje dopadnou stejně a ANO, coby vítěz voleb, zůstane v opozici?

Takhle to ale může dopadnout i v příštích parlamentn­ích volbách. Oni se všichni spojují proti nám. Je to z jejich strany podvod na voliče.

Považujete výsledek uplynulých voleb za předzvěst toho, jak mohou dopadnout volby do Sněmovny v příštím roce?

To nevím, do parlamentn­ích voleb je to ještě rok. Může se toho hodně změnit, ale jak už jsem řekl, ze stávající situace je jasné, že naše hnutí je samo proti všem tradičním politickým stranám, které občas hlasují i ve Sněmovně proti nám.

„K výsledku mi blahopřál Vojtěch Filip a ministr vnitra Milan Chovanec.“

Ovlivní uplynulé volby fungování vládní koalice?

Myslím, že ne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia