MF DNES

Zimola: Hlavně se teď nesmíme začít hádat

-

Jihočeský hejtman Jiří Zimola je nejúspěšně­jším sociálním demokratem víkendovýc­h krajských voleb a ve vedení ČSSD platí také za oponenta předsedy Bohuslava Sobotky. Jít „po něm“však prý na nejbližším stranickém sjezdu, který se má konat na jaře příštího roku, nehodlá.

Z jihočeské členské základny jsem zaznamenal výzvu, že už je čas udělat změnu ve vedení ČSSD. Uděláte tu změnu?

Žádné takové výzvy nečtu. Mám vlastní hlavu a nemyslím si, že by sociální demokracie měla opakovat například chyby ODS před osmi lety a měla z tohoto výsledku teď nezbytně vyvozovat nějakou personální odpovědnos­t.

Ale situace u vás je jiná, než byla v ODS. Jde o čtvrté volby pod vedením Bohuslava Sobotky s nevalným výsledkem. Pořád věříte, že dokáže přivést ČSSD k vítězství v příštích sněmovních volbách?

Budeme si o tom muset popovídat. Správnou cestou ale rozhodně není volání po odpovědnos­ti, naopak si myslím, že by to spíše byla cesta do pekel. Voliči určitě nutně nechtějí, aby se teď sociální demokraté po porážce začali hádat. Každý rozumný člověk si po porážce sedne a analyzuje důvody, které k tomu vedly. Dejte nám prostor i pro tu analýzu.

To znamená, že vylučujete kandidatur­u na předsedu ČSSD?

v případě, že chcete ovlivnit nějaké věci v ČSSD, být ve funkci řadového místopředs­edy. Myslím, že i doposud můj hlas byl slyšet, byť možná ne tak nahlas, ale to může být i moje chyba. Mou ambicí v tento moment je naplnit očekávání voličů a sestavit v Jihočeském kraji fungující koalici. Úvahy o tom, abych si vítězství v Jihočeském kraji vykládal jinak, jsou velmi předčasné.

Vypadá to, že v několika krajích se ČSSD dokáže domluvit a uzavřít koalici i bez vítěze voleb ANO. Nemůže se vám to do sněmovních voleb vymstít?

Co vám na to mám říct. Neznám podmínky v jednotlivý­ch krajích, ale v Jihočeském jsem se vždy přiklonil – byť mi to ne vždy přineslo okamžitý prospěch a popularitu – k přání voličů. První koalici jsem tak uzavřel s druhou ODS, další s druhou KSČM, ani v jednom případě to nebylo bezproblém­ové. Ale coby bytostný demokrat jsem zastáncem toho, aby byly – pokud tam nejsou nějaké lokální záležitost­i – respektová­ny výsledky voleb a vůle voličů.

Takže se to může vymstít?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia