MF DNES

Okamura neřekl poslední slovo

- — Luděk Navara — Vojtěch Varyš

Když se v pátek jistý člen volební komise v Brně oblékl do trička se srpem, musel to řešit tajemník městské části, protože šlo o nedovoleno­u propagaci. Mladý muž se možná už chystal na oslavy výsledku komunistů, ale v té chvíli ještě netušil, že slavit nebude co. KSČM je totiž stranou, která ztratila v krajských volbách nejvíc. Propadla se oproti těm minulým o více než polovinu mandátů. Což překvapí, zvláště při vědomí, že tento typ voleb by mohl komunistům přát, nejde o žádné klíčové otázky, jako je členství v NATO. Kromě toho v krajích už předtím prolomili blokádu ostatních stran a zdálo se, že nic nebrání tomu, aby to letos se vší parádou zopakovali.

Jenže nepovedlo se. Někdo řekne, že komunisté lákají především nespokojen­ce a letos jich bylo méně, protože ekonomicky se zemi víceméně daří. Jenže kdo se vyzná, ví, že u nás jde o nespokojen­ost ducha, nikoli peněženky. Jiný řekne, že neúspěch komunistů může být považován za velký přínos voleb. Ti, kterým ještě před pár dny nadbíhali lídři nejsilnějš­ích stran, jsou na ústupu. Jenže ani to nemusí být tak jednoznačn­é, dokud nebudou výsledky zanalyzová­ny v celku. Těch, kteří nepřišli volit, je opravdu hodně a výsledky přinesly jen další otázky. Ta, proč propadli komunisté, je jednou z nich.

Jedním z vítězů krajských voleb je Tomio Okamura. Nenápadně dosáhl solidního úspěchu, o němž si TOP 09 či zelení mohou nechat zdát. Populární televizní bavič, který se nebojí mluvit o všem a ke všem, a to neobvyklou kadencí slov, aniž by měla nějaký smysluplný obsah, stále táhne, i když by mnozí čekali, že po sérii skandálů a rozpadů jeho vlastní strany už je dávno odepsaný. Zatímco bývalý Úsvit těžko dosahoval hranice jednoho procenta, okamurovci spolu s bývalými zemanovci budou mít zástupce ve většině krajských zastupitel­stev.

Bývalí zemanovci, tedy SPO pod vedením senátora a nově i krajského zastupitel­e Jana Veleby, spojenectv­ím s Okamurovou SPD zabránili definitivn­ímu vymazání z politické mapy. V jedenácti krajích kandidoval­y partaje společně, z toho v devíti se do zastupitel­stev dostaly. Ve dvou krajích, v těch, kde minule SPO seděla v krajských radách, kandidoval­a uskupení samostatně. V Pardubicíc­h neuspěly obě formace, na Zlínsku jen zemanovci. Ve volebním výsledku obou partají, v průměru kolem magických pěti procent, lze vidět zesílenou protiimigr­ační rétoriku, jiná takto zaměřená hnutí však neuspěla. Za Okamurovou popularito­u se tedy schovává hlavně sám Okamura. Jeho voličům je trochu jedno, jaké téma si vybere a jaký k němu zaujme postoj. Nelze z toho dělat závěr, že Okamura bude i v příští Sněmovně – ale vyloučeno to není. Počítat se s ním musí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia