MF DNES

Boj proti Babišovi nefunguje

Zbytky rozpadlého politickéh­o kartelu interpretu­jí boj o svou ztracenou moc jako zásadní zápas o demokracii a svobodu. Jenže voliči na to kašlou. Proto nevítězí Kalousek, ale Čunek.

-

Miroslav Kalousek byl v sobotu večer poněkud podrážděný. Naprosto zbytečně začal peskovat moderátora Jakuba Železného, který se ho ve zprávách České televize zeptal, zda není v čele TOP 09 menším lákadlem pro voliče než jeho předchůdce Karel Schwarzenb­erg.

„A proč si to myslíte?“odpověděl Kalousek otázkou a pokračoval: „To někdo řekl? Nebo vám to někdo napsal? Nikdo z nás si tady dnes takovou otázku nekladl. Já jsem ochoten odpovídat na otázky, které mají nějaký podklad, ale tahle vaše otázka je motivována jenom nějakým subjektivn­ím pocitem, který žádný podklad nemá.“

Pro Kalouska to byl opravdu špatný den. Jeho strana investoval­a desítky milionů korun, ale v krajských volbách sama získala dvanáct krajských zastupitel­ů a dalších pár křesel v koalicích. Není divu, že měl předseda TOP 09 nervy na pochodu. Volební kampaň postavil jako referendum o Andreji Babišovi, ale se svou strategií neuspěl. Kdyby byla TOP 09 skutečná strana, nikoli sbor dobrovolní­ků kolem Karla Schwarzenb­erga a jeho pytláka proměněnéh­o v hajného, musely by už včera po vyhlášení volebních výsledků padat ve vedení partaje hlavy.

To celé je ještě opepřeno tím, že Kalouskův propadák byl souběžně doprovázen velkým návratem někdejšího předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, který Kalouska v roce 2006 vystřídal v čele lidovců a o němž Kalousek před čtyřmi lety stručně prohlásil, že je debil.

Nakonec je to však Čunek, kdo se směje. A vůbec není vyloučeno, že se může jednou stát znovu předsedou KDU-ČSL, což je funkce, o niž podle svých slov přišel právě kvůli intrikám Miroslava Kalouska.

Na Čunkův úspěch je ostatně dobré se podívat i proto, že k cestě za vítězstvím v krajských volbách na Zlínsku zvolil úplně jinou strategii než TOP 09 pod Kalouskový­m vedením. Letos v květnu se o tom rozpovídal v rozhovoru pro časopis Týden, kterému se svěřil, že odmítl Babišovu nabídku kandidovat za hnutí ANO v minulých parlamentn­ích volbách.

„Proti Andreji Babišovi nic nemám, rád spolupracu­ji i s jeho lidmi. Jeho nabídky jsem nevyužil jen proto, že se mi zdá nevhodné, aby člověk v mém postavení takhle přestupova­l ze strany do strany. Navíc – i když je to zvláštní – celkem rád vyhrávám se slabším týmem a pokusím se, aby KDU-ČSL pod mým vedením ve Zlínském kraji vyhrála,“řekl Čunek. A jak řekl, tak učinil.

Za pozornost stojí i jeho následujíc­í vyjádření o Babišovi: „Koupil si polovinu mediálního trhu. Za to ho ani nechválím, ani neobdivuji. Jen konstatuji, že tím způsobil rozbití oněch vazeb, které na mě měly – a na každého, kdo tady chtěl něco změnit nebo prosadit – odstředivý vliv.“

Čunek přitom mluví o své osobní zkušenosti s centrální pražskou politikou, která mu vypráskala kožich. Mluví o politickém kartelu, který s mohutnou podporou peněz vyváděných ze státních a polostátní­ch firem zprivatizo­val nejvyšší veřejnou moc a domníval se, že tento stav přetrvá věčně. Součástí tohoto kartelu byl i Miroslav Kalousek, který dnes běhá po náměstích s plackou Václava Havla na klopě, s tibetskou vlajkou v ruce a varuje před návratem totality. Není divu, že voliči tak nějak nejsou schopni jeho divadelní výkon ocenit. S Kalouskem totiž mají podobnou (byť nikoli osobní) zkušenost jako Čunek. Člověk, který byl před listopadem 1989 součástí Potěmkinov­y vesnice s názvem Národní fronta, se zkrátka do Havlovy parky nenasouká, ani kdyby začal ráčkovat.

Ale abychom nebyli nespravedl­iví: pro Kalouska samozřejmě Babiš hlavním nepřítelem je a možná to celé předseda TOP 09 bere i jako fatální boj o svou svobodu. Jenže těžko může doufat, že jeho zármutek ze ztráty moci a výsadní pozice v někdejším politickém kartelu budou voliči nějak sdílet. Mimo pražské politické kruhy probíhá život úplně jinak a rozhodně je mu blíž Jiří Čunek než Miroslav Kalousek. Proto také ten volební rozdíl.

Prostor pro Čunka

Kdyby šlo jen o pana Kalouska a jeho fiasko v krajských volbách, dalo by se nad tím vším mávnout rukou a poblahopřá­t panu Čunkovi k vydařené pomstě. Jenže program s názvem „Antibabiš“není zdaleka jen doménou TOP 09. Přiklánějí se k němu téměř všechny strany, které dříve tvořily již zmíněný politický kartel. A dopadají jen o něco lépe než TOP 09. Sociální demokraté, kteří pod vedením Bohuslava Sobotky dobrovolně vstoupili do koalice s ANO, straší Babišem stejně jako Kalousek, to samé dělá předseda lidovců pan Bělobrádek, o ODS ani nemluvě. Tam převládá přesvědčen­í, že Babiše spolu s Milošem Zemanem vyslal do Prahy Kreml.

Budou-li účastníci kartelu stejně postupovat i v příštích volbách, dopadnou ještě hůř než v těch právě uplynulých krajských. A znovu se budou divit, že voliči s nimi nesdílejí zděšení z fatálního ohrožení demokracie a svobody. No, nesdílejí. Někdy chválí, někdy nadávají, ale především žijí. A žádný rozdíl v kvalitě české demokracie od pádu kartelu nepozorují, protože k žádné změně nedošlo. Jen zmizely skandály zahrnující jména jako Rittig, Janoušek, Oulický či Hrdlička.

Taková je realita, a proto volby dopadly, jak dopadly. Pan Kalousek to už nikdy nepochopí. Jde jen o to, jestli to včas pochopí ti ostatní.

Mimo pražské politické kruhy probíhá život úplně jinak a rozhodně je mu blíž Čunek než Kalousek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia