MF DNES

„Dost!“Drsný donchuán Trump je na odstřel

Trumpa ničí nahrávka o sexu. Jeho šance padají jako akcie při černém pátku

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Byly to jen tři minuty rozhovoru, navíc starého jedenáct let, ale vletěly do Trumpovy kampaně s účinkem protitanko­vého granátu, který zasáhl krmelec.

Bylo to jen pár vět, ale zkáza je neuvěřitel­ná. Od Trumpa se distancuje velká část současného republikán­ského panteonu, manželka i jeho vlastní viceprezid­ent a znovu se nahlas přemýšlí, jestli by nešlo Trumpa zbavit nominace.

V moderní Americe je to zcela bezprecede­ntní situace. Těžce zasažený kandidát ostřelovan­ý z vlastních řad měsíc před volbami. Jeho šance se propadly jako akcie za černého pátku.

To je konec, píší analytici. Objevují se slova jako existenciá­lní krize či bod, odkud už není návratu. Televize NBC cituje republikán­ského volebního poradce, který říká: „Tím jsme hotoví.“A televize Fox News uvádí, že „Trump spadl z útesu“.

To vše kvůli řečem o osahávání žen. Na nahrávce z roku 2005 Trump dává najevo, že miliardář nepotřebuj­e kvůli sexu skládat verše: „Ženy mě automatick­y přitahují. Prostě je začnu líbat. Jsou jako magnet. Na nic nečekám. Když je člověk hvězda, dovolí ti to. Můžeš dělat, co chceš. Chytit je za k...u. Můžeš cokoliv.“

To je jen část nahrávky, kde kromě jiného popisuje, jak se snažil svést jednu ženu, a když ho odmítla, hned řekl, že má stejně umělá prsa. Teď to může zničit Trumpovu kandidatur­u.

Nejen ji. „Je to nepřijatel­né a urážlivé,“řekla Trumpova žena Melanie. V době nahrávky byli krátce po svatbě a čekali dítě.

Mike Pence, Trumpův viceprezid­ent, prohlásil: „Byl jsem uražen, nemohu to hájit. Modlím se za jeho rodinu.“Odmítl i nahradit Trumpa na smiřovacím jednání se špičkami republikán­ů, aby se od šéfa distancova­l.

Republikán­ský předseda Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan řekl: „Je mi z toho špatně.“A republikán­ská legenda Condoleezz­a Riceová napsala: „Dost!“Arnold Schwarzene­gger oznámil, že Trumpa nebude volit. Epidemie se šíří, přidává se řada kongresman­ů a senátorů včetně republikán­ského patriarchy Johna McCaina.

Mnozí mají strach, že Trump se právě spláchnul a je vezme s sebou. S prezidents­kými volbami se totiž někde budou konat i další volby, v nichž budou obhajovat křesla.

Trumpovi podrážejí nohy i obnovené úvahy o tom, že by republikán­i měli svého kandidáta vymést z kandidátky. I to je měsíc před volbami zcela bezpříklad­ná situace. Ale je to jen sci-fi. V republikán­ských stanovách je paragraf devět, jenž praví, že špičky strany mohou „jmenovat jiného kandidáta z důvodu smrti, jeho vzdání se kandidatur­y nebo jiných důvodů“. Trump je naživu až moc, vzdát se o víkendu také odmítl, tak zbývá poslední možnost. Ale jen teoreticky. V praxi je to nemožné, protože desetitisí­ce lidí už koresponde­nčně odvolily. Co s jejich hlasy pro Trumpa? Hodit do stoupy? To nelze. A tak se na kandidátce přes veškerou hysterii nezmění nic.

Pikantní na celé situaci je, že jde vlastně o malou pomstu rodiny Bushů. Tím, s nímž Trump na nahrávce mluví, je Billy Bush, bratranec Jeba Bushe, jehož Trump na jaře převálcova­l.

Zbývá ještě otázka: Trump podobné řeči vede dlouho – proč vše vypěnilo zrovna teď?

Navíc kandiduje na prezidenta, ne na papeže, jak to řekl jeho britský přítel Nigel Farage. A prezidenti nebývali žádní svatoušci. Nejen John Kennedy a Bill Clinton – také Lyndon Johnson proslul větou, již říkával v noci na svém ranči ženským návštěvám: „Uhni kousek, přišel tvůj prezident.“

Časy se však změnily. A možná to byla ta poslední kapka. Analytici to vysvětlují tím, že předchozí urážky tolik nevadily, protože ne každý zná Mexičana či muslima, ale každý má ženu, dceru či sestru.

Trumpovi příznivci namítají, že muži tak hovoří. Ale druhá strana říká, že prezident by neměl. Kromě toho Trump na nahrávce zní jako člověk privilegií, což vyčítá Clintonové.

O hlasy příznivců Trump nepřijde, ale žádné další nezíská. Zvláště od žen. A těch volí víc než mužů. Pokud se nestane zázrak a Hillary nevybouchl­a při debatě v noci na dnešek nebo nebude přistižena nahá s řidičem, jak šňupou kokain, volby jsou možná rozhodnuté.

 ?? Foto: Reuters ?? Vzkaz Trumpův odpůrce na Manhattanu svým převlekem předvádí prezidents­kého kandidáta jako pánské přirození. Jenže Trumpovy sexistické názory už nevadí jen jeho politickým protivníků­m. Po nejnovější­m skandálu se k němu obrátili zády všichni důležití...
Foto: Reuters Vzkaz Trumpův odpůrce na Manhattanu svým převlekem předvádí prezidents­kého kandidáta jako pánské přirození. Jenže Trumpovy sexistické názory už nevadí jen jeho politickým protivníků­m. Po nejnovější­m skandálu se k němu obrátili zády všichni důležití...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia