MF DNES

Zakázkový sprint. Za měsíc 111 miliard

Obavy z nového zákona vedly k rekordnímu počtu nových zakázek.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Nový zákon o veřejných zakázkách, který začal platit 1. října, spolehlivě popohnal veřejné zadavatele, aby v září vypsali nejvíce zakázek v historii za jediný měsíc.

Jen za září rozehráli veřejné zakázky za 111 miliard korun. Nezvykle vysoké číslo nejlépe ilustruje srovnání s jinými měsíci – je to téměř tolik, jako za první čtyři měsíce dohromady. Vyplývá to z analýzy nových zakázek sestavené společnost­í Datalab.

Největší sprint si zadavatelé nechali hlavně na poslední týden, kdy se ve věstníku veřejných zakázek objevily soutěže za více než 53 miliard korun. Firmy neměly moc času se s přívalem nabídek seznámit, protože věstník veřejných zakázek byl téměř celý týden mimo provoz kvůli přechodu na nový zákon.

Největší objem prací vypsalo Ředitelstv­í silnic a dálnic, jde o zakázky v hodnotě přes 70 miliard korun. Loni v září vypsalo soutěže za 337 milionů korun. „Je to motivováno snižováním právní nejistoty,“vysvětluje Jiří Skuhrovec z Datalabu.

Podobný spurt se s koncem platnosti starého zákona o zakázkách opakuje pravidelně. Zadavatelé si na starou normu zvykli a nové se obávají. Proto co mohli, raději vysoutěží ještě postaru. Letos jim navíc ministerst­vo pro místní rozvoj nevydalo včas metodiky, jak se mají novým zákonem řídit.

Extrémní objem nově vypsaných zakázek může mít i svá negativa: firmy se nepřihlásí zdaleka do všech soutěží, protože nebudou mít kapacitu sepsat včas nabídky. „Může to být jednoznačn­ě kapacitní problém, už se vypsalo více zakázek než za celý minulý rok,“míní Skuhrovec.

Podle něj takové „balíčkové“vypisování zakázek příliš nepodporuj­e soutěžní prostředí. „Bude tu větší tendence si zakázky předem rozdělit, tedy se o zakázky ucházet jako konsorcia s předem zasmluvněn­ými podíly,“dodal.

Pro vzpomínky na „soutěžení“není potřeba chodit do dávné minulosti: tendry za desítky miliard vypsalo ŘSD během měsíce v roce 2008. Výsledek? Konečná cena často vyšší než rozpočet a v soutěži jedna až dvě firmy nebo sdružení.

Doba se však změnila, zvláště silničáři jsou teď značně vyhladověl­í, protože se příliš nestaví.

Podle Václava Matyáše, prezidenta Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví, jsou firmy na takový příval připravené. „Nabídky prostě musí udělat i za cenu přesčasů. Spíše jsem zvědav, zda se tolik akcí bude opravdu stavět,“dodal Matyáš.

Stát v obrovském návalu zakázek problém nevidí. Podle šéfa Státního fondu dopravní infrastruk­tury Zbyňka Hořelici trh o zakázkách věděl díky předběžným oznámením, s akcemi se počítá i v rozpočtu.

V případě Ředitelstv­í silnic a dálnic zatím například nemusí firmy ještě podat nabídku, ale pouze prokázat kvalifikac­i. „Lhůta pro podání žádosti o účast je nově nejméně 79 dnů, v některých případech i delší,“dodal Hořelica.

Nový zákon zadavatele zatím spíše děsí. Minulý týden na velké konferenci k zakázkám pořádané společnost­í Otidea jen třetina respondent­ů očekávala, že zadávání bude transparen­tnější.

Nový zákon by měl skoncovat s praxí, kdy se zadává hlavně na nejnižší cenu.

„Hodnotit nejen cenu, ale i kvalitu jde a šlo to i před novým zákonem. Poměr kvalita a cena je dobré kritérium,“říká Alena Ševčíková, vedoucí oddělení nákupu a veřejných zakázek Nemocnice Nové Město na Moravě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia