MF DNES

2. pilíř v číslech

-

Pilíř stejně zrušíme, slyšeli lidé od někdejší opozice, dnešní vládní ČSSD, když si důchodové spoření zakládali. To se skutečně stalo, nicméně za tři roky jeho fungování si 84,5 tisíce klientů ve druhém pilíři ze své kapsy naspořilo 1,3 miliardy korun a další téměř dvě miliardy jim k tomu přihodil stát. A penzijní fondy jim připsaly zhodnocení – zhruba 160 milionů korun. Mírné snížení budoucího státního důchodu je mrzet nemusí.

Do konce září měli lidé na formuláři oznámit své penzijní společnost­i, kam peníze chtějí poslat. Většina chtěla na účet, zhruba sedm tisíc lidí si je nechalo převést do třetího pilíře. Nicméně 4,5 tisíce lidí do termínu neposlalo nic.

Většina penzijních společnost­í se rozhodla být tolerantní a akceptovat i oznámení došlá po uzávěrce. „Pokud byl dopis od klienta odeslán do 30. září, tyto žádosti jsme akceptoval­i ještě do konce prvního týdne v říjnu,“říká Václav Bálek, mluvčí penzijní společnost­i Allianz. Drobné zpoždění akceptují všechny kromě PS České pojišťovny. „Zákon je v tomto ohledu napsán jasně. Žádost musí být doručena do sídla společnost­i do konce září. Pokud by tedy nějaká žádost přišla v říjnu, museli bychom ji odmítnout,“říká generální ředitel Marcel Homolka.

Pro úspory na finanční úřad

Úspory opozdilců nakonec poputují na příslušný finanční úřad, kde si o ně budou moci zažádat, ovšem až po Novém roce.

Penzijní společnost­i na druhém pilíři naopak prodělaly. Do založení fondů a jejich provozu investoval­y zhruba 300 milionů korun (marketing, software, uzavírání smluv, administra­tiva), na úplatě za správu a zhodnocení se jim podle statistiky ČNB vrátilo 56 milionů.

Přesto žádná z pěti penzijních společnost­í, které spoření nabízely (původně jich bylo šest, vypadla Raiffeisen­bank), stát kvůli zmaření investice žalovat nehodlá. „Po pečlivém zvážení všech souvislost­í se naše společnost rozhodla žalobu nepodat,“říká Pavel Racocha, šéf KB Penzijní společnost­i.

V souvislost­i s ukončením druhého pilíře vláda upravila třetí pilíř, aby do něj mohly vstupovat i děti, zvýšila daňové úlevy a dovolila fondům vybírat za správu peněz vyšší poplatky.

Peníze ze zrušeného druhého pilíře si mohli klienti převést právě do třetího, který zbyl. Na účtech je evidují jako předplatné, hned se začnou zhodnocova­t a také se z nich lidí si spořilo ve 2. pilíři.

3,4 miliardy Kč klienti naspořili (vč. úložky státu).

Více než 8,5 tisíce lidí mělo smlouvu, ale nic nespořili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia