MF DNES

Aristotele­s by si Sheldona hned oblíbil

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Popularita seriálu Teorie velkého třesku, který právě vstoupil do desáté sezony, stále roste. A to tak výrazně, že se nyní jeho obsahem rozhodli zabývat přední odborníci na filozofii. Svými texty dali vzniknout knize Teorie velkého třesku & filozofie, která právě vychází v nakladatel­ství XYZ.

Antický Sheldon

Kniha rozdělená do pěti částí porovnává seriál s různými filozofick­ými směry od antiky do současnost­i. Hned v první kapitole se čtenář dozvídá, že antický velikán Aristotele­s by kvitoval vědátorský styl života ústředního hrdiny Sheldona a život vědců obecně.

Většinu své existence totiž věnují přemýšlení, a nikoli přehnanému naplňování svých tužeb, což bylo podle autorů jedním z Aristotelo­vých hlavních ideálů.

Na přetřes samozřejmě přichází i legendární Dohoda spolubydlí­cích, kterou Sheldon pravidelně znepříjemň­uje život svému kolegovi Leonardovi. Množství otravných detailů je pro Sheldona životně důležité v rámci zachování řádu v jeho obydlí.

Autoři knihy Dohodu dávají do souvislost­i s teorií Thomase Hobbese o psychologi­ckém egoismu, který člověka naučil institutu smluvních vztahů. Mluví i o neohrožené­m a silně autoritati­vním hobbesovsk­ém panovníkov­i, kterým však Sheldon dle jejich soudu není. Svá práva totiž na Leonardovi nevynucuje dostatečně důsledně.

Howard hédonista

Knize společně s velkými myšlenkami nechybí ani humor. A to třeba v případě, kdy autoři označí postavu Howarda Wolowitze za hédonistu a poté důkladně vysvětlují proč. Věrným fanouškům zajisté není třeba připomínat známou epizodu, ve které se Howard společně s Rajeshem Koothrappa­lim v rámci jejich tehdy nekonečnéh­o honu za dokonalou partnerkou snaží vloupat do domu plného soutěžícíc­h reality show America’s Top Model – naprosto neohroženě a s přesvědčen­ím, že jim všechny padnou do náruče.

Nebyla by to správná hloubková analýza, kdyby se editoři knihy nerozhodli do ní zařadit i genderová témata a stereotypy. Je tedy možné si přečíst, jak moc je důležité, že některé mužské postavy vykazují znaky ženského chování (Leonard) a naopak (Penny).

Důležitou roli podle odborníků sehrál seriál, i co se týče feminismu. Tady už ale teorie působí, jako by si ji autor vycucal z prstu a editor jen potřeboval vyplnit stránky. Mezi jejich hlavní argumenty totiž patří myšlenka, že Penny přece není tak hloupá, jak se může zdát, když si umí zapamatova­t celý (dvoustránk­ový) lístek v bistru Cheesecake Factory, kde pracuje. Jde však jen o pár stránek na konci, celkový dojem z knihy to naštěstí úplně nepokazí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia