MF DNES

Slza obrazem se lehce opakuje

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Kapela Slza vydala fotoknihu nazvanou Slza obrazem a je celkem jednoduché ten počin shodit. Slza je tu dva roky, má na kontě jednu desku a jedno turné. Jenže album Katarze je už nyní trojplatin­ové a vizuální stránka je nedílnou součástí prezentace kapely.

Takže je pochopitel­né, že se Lukáš Bundil a Petr Lexa rozhodli zprostředk­ovat svým fanouškům i něco navíc. Odkazují tímhle nápadem k Beatles či Rolling Stones, což sice může u mnohých vést k pozdvižení obočí, ale proč ne. Kdo zažil ječící dav dětí na koncertu Slzy a mnohahodin­ové fronty na podpis, může asi mluvit o „slzomanii“bez zbytečné ironie.

Pohled do zákulisí

Jindřich Kodíček tedy Slzu sledoval a fotografov­al na koncertech, v zákulisí, při autogramiá­dách i během natáčení videoklipů a dohromady to dává docela přesný obraz toho, jak kapela aktuálně žije. Kupodivu chybí snímky z cestování na jednotlivé štace. Ne každý si možná uvědomuje, že za každým úspěšným koncertem jsou hodiny strávené na strašideln­ých silnicích a v lepším případě ohřívané jídlo u benzinek, v tom horším zatavené bagety v zapařeném autě.

Ale je možné, že tak daleko Slza fanoušky pustit nechce. Přece jen kapelní dodávka je posvátné území.

Na snímcích se neobjevují jen Bundil s Lexou, ale i Xindl X nebo Dalibor Cidlinský, což je dobře, protože textař, respektive producent mají na současném úspěchu Slzy nemalý podíl.

Stylizovan­é fotky se omrzí

Pohledy na plné kulturáky nebo festivalov­é davy jsou fajn, opakující se stylizovan­é fotky se však trochu omrzí. Má-li hlavní devízou knihy být nahlédnutí pod pokličku, pak Slza na lávce, Slza proti slunci nebo Slza u bílé zdi tuhle ambici zcela nenaplňují. Po pravdě, knize by neuškodil o třetinu menší rozsah.

Skutečně rušivé jsou medailonky typu „narodil se tehdy a tehdy“, „povahově jsme úplně odlišní“nebo „na kytaru hraji odmalička“. V Bravíčku v polovině 90. let? Prosím. Ale jaký smysl má opakovat biografick­á data v době internetu?

Ovšem není pochyb o tom, že fanoušci si knihu rádi půjdou nechat podepsat. A o to přece jde.

 ?? Foto: Jindřich Kodíček ?? Obálku knihy Slza obrazem zdobí stylizovan­á fotografie kapely.
Foto: Jindřich Kodíček Obálku knihy Slza obrazem zdobí stylizovan­á fotografie kapely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia