MF DNES

Střet idejí. Ředitel vs. filozof

Finále boje o křeslo v Senátu za Prahu 6 bude možná ještě atraktivně­jší než první kolo voleb

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

ODS slavila, u sociálních demokratů panoval nezvyklý, snad až zlověstný klid a část TOP 09 byla veselá, i když s ohledem na zisky v krajích nebyla jasná příčina jejich rozverné nálady. Ve volebních štábech se v sobotu odpoledne mísily reakce hlavně na výsledky krajských voleb. Avšak z pohledu hlasování do Senátu v Praze by ODS měla truchlit, TOP 09 slavit. Jen ČSSD byla v situaci, kdy by jí asi těžko nějaký dílčí úspěch zvedl náladu.

Zjednoduše­ně řečeno. Dva ze šesti postupujíc­ích kandidátů do Senátu vyslala do voleb TOP 09 a STAN, ke dvěma se hlásila široká koalice, v níž byli mimo jiné lidovci a piráti či zelení, jeden úspěch si připsalo ANO a jeden koalice ČSSD a zelených. Druhé kolo voleb v obvodech v Praze 6, 10 a 11 proběhne tento pátek a tuto sobotu.

„Trochu překvapivá jsou první místa kandidátů KDU-ČSL, to jsem nečekal,“komentoval situaci sociolog Jan Herzmann s tím, že výsledky byly mnohde velmi těsné.

V Praze 6 postoupil do druhého kola ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (TOP 09 a STAN). Získal nejvýrazně­jší preference v Praze, bývalo by mu stačilo o osm procent víc hlasů a zamířil by do Senátu jedním skokem letmo. Nestalo se a jeho obtížným soupeřem v druhém kole bude filozof Václav Bělohradsk­ý (ČSSD a SZ). „Praha 6 dopadla podle očekávání. Možná bych jen předpoklád­al, že preference budou bližší a že souboj bude vyrovnaněj­ší. Takto je pan Růžička favoritem druhého kola,“řekl sociolog Daniel Prokop z agentury Median. Podle něj je osobnost Bělohradsk­ého tak výrazná, že dokázal jako levicový kandidát uspět i v Praze 6. „Ale jeho startovní pozice je těžší s ohledem na pravicové zaměření tohoto obvodu,“dodal Prokop.

Vzhledem k tomu, že si sebe vzájemně pánové Růžička a Bělohradsk­ý váží, nelze tu očekávat ostrý či nevybíravý souboj. Naopak Praha 6 si pravděpodo­bně užije výjimečně zajímavý a obsahově bohatý střet myšlenek, idejí, nápadů a témat dvou osobností, jež se v mnohém podobají. Mimochodem, Bělohradsk­ý se svým týmem už v sobotu večer v kavárně Neustadt plánoval strategii do druhého kola.

„Pan Bělohradsk­ý je těžký soupeř, ale on kandiduje za ČSSD a zelené, kteří jsou hodně doleva, zatímco já mířím středo-pravě. Levicové vidění světa je ‚nestarejte se, stát se o vás postará‘. Já hájím názor – starejte se, jste svobodný jedinec a nesete odpovědnos­t. A to je obrovský rozdíl, na tom asi kampaň chceme postavit,“komentoval vyhlídky na příští víkend Růžička.

Záležet však bude i na reakci Bělohradsk­ého a ten hodlá diskusi stáčet jiným směrem. „Praha 6 je nejen nejbohatší, ale také nejvzdělan­ější městská část. Možná ta vzdělanost způsobí, že to tak jednoduše voliči nebudou vnímat, a je tam naděje pro komplikova­nější vidění světa,“řekl filozof. Kromě střetu dvou základních ideových politickýc­h proudů se Praha 6 možná ještě bude rozhodovat podle klíče: komunální versus globální témata. Důraz na místní problémy klade Růžička, Bělohradsk­ý mu bude protivníke­m s pro něj typičtější­mi celostátní­mi tématy.

„Nezklamal jsem vás?“

Těsně před postupovým místem skončil František „Čuňas“Stárek (ODS). „Nezklamal jsem vás?“ptal se v sobotu na chodbě v sídle ODS pražského předsedy strany Filipa Humplíka. „Ne, dobrý to bylo,“na otázku reagoval politik.

„Jsem zklamaný, ale nejsem tragicky zklamaný. Jsem zklamaný z toho, že jsem ODS nepodpořil. Třetí pozice sice není žádná sláva, ale pro mě je to osobní vítězství, hnutí ANO zůstalo za mnou,“řekl pak Stárek MF DNES. Vypravoval o tom, jak nesmírně ho kampaň bavila a proč asi neuspěl. „V druhém kole podpořím pana Růžičku,“dodal Stárek. Celkem v Praze 6 kandidoval­o deset osobností, čtyři z nich politologo­vé a sociologov­é považovali za silné. Vedle Růžičky, Bělohradsk­ého a Stárka k nim patřil i herec a tanečník Vlastimil Harapes (ANO). Ten skončil jako čtvrtý.

 ?? Foto: Tomáš Krist a David Neff, MAFRA ?? Kandidát TOP 09 a STAN a zároveň ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (vlevo) slavil v sobotu výsledky prvního kola senátních voleb v Praze 6 v bubenečské restauraci U Veverky. Jeho oponent filozof Václav Bělohradsk­ý, kterého do boje o senátní...
Foto: Tomáš Krist a David Neff, MAFRA Kandidát TOP 09 a STAN a zároveň ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (vlevo) slavil v sobotu výsledky prvního kola senátních voleb v Praze 6 v bubenečské restauraci U Veverky. Jeho oponent filozof Václav Bělohradsk­ý, kterého do boje o senátní...
 ??  ?? Pivo, nebo víno?
Pivo, nebo víno?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia